Hlavní obsah

EET pro malé živnostníky se rušit nebude, Sněmovna přehlasovala veto Senátu

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha
Aktualizováno

Sněmovna v pátek znovu schválila rozšíření elektronické evidence tržeb (EET) na malé živnostníky. Přehlasovala tak veto Senátu, který navrhoval 3. a 4. vlnu EET zrušit.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Elektronická evidence tržeb je vlajková loď hnutí ANO a jejího šéfa Andreje Babiše.

Článek

Pro rozšíření hlasovalo 104 poslanců z řad ANO, ČSSD a KSČM. Proti bylo 84 poslanců z ODS, Pirátů, SPD, lidovců, TOP 09 a STAN. K přehlasování senátního veta bylo potřeba 101 hlasů.

Tržby budou muset nově evidovat drobní živnostníci, například řemeslníci či kadeřnice, ale i lékaři a advokáti.

Pro některé podnikatele novela navrhuje usnadnění evidování tržeb takzvaným offlinovým režimem. Podnikatelé do ročního obratu 600 tisíc korun budou moci tržby evidovat bez připojení k internetu pomocí papírových účtenek vydávaných finanční správou, které budou mít zdarma k dispozici.

„Je to dobrá zpráva, vnímám tento den jako úspěšný,” komentovala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Podotkla, že schvalování novely trvalo ve Sněmovně rok a čtvrt.

Reparát pro koalici

Pro vládní koalici bylo páteční hlasování tak trochu reparátem. Novelu zákona o EET mohla schválit už v úterý, ale ANO a ČSSD neměly ve Sněmovně dost poslanců. Šéf poslanců soc. dem. Jan Chvojka si proto musel vzít přestávku do konce jednacího dne. [celá zpráva]

Rozšíření EET kritizuje opozice. „Pátek 13. bohužel přinesl špatnou zprávu pro všechny živnostníky. Vládní koalici se podařilo sehnat 101 hlasů a protlačit zákon o EET. Tímto dnešním rozhodnutím nic nekončí. Budeme bojovat dál, protože považujeme EET v té vlně, která byla schválena, za něco, co je špatné a dopadá na ty nejmenší,“ prohlásil na tiskové konferenci šéf ODS Petr Fiala.

„Pokud Andrej Babiš říká, že fandí živnostníkům a malému podnikání, je v rozporu s tím, co dělá,“ zdůraznil lídr Pirátů Ivan Bartoš.

Sníží se DPH

Spolu s rozšířením EET vstoupí v účinnost novela zákona o dani z přidané hodnoty. Ta přesouvá do nejnižší 10procentní sazby DPH například vodné a stočné, stravovací služby, úklidové práce nebo domácí pečovatelské služby.

Do nejnižší sazby budou spadat také opravy oděvů, obuvi, kol nebo kadeřnické služby, točené pivo či audioknihy a elektronické knihy.

Rozšíření EET i změny v DPH mají nastat první den sedmého měsíce po vyhlášení novely ve sbírce zákonů.

Reklama

Výběr článků

Načítám