Hlavní obsah

Dvouletá Lucinka stále bojuje o život

Právo, Václav Pergl
PRAHA

Dvouletá Lucinka, kterou před týdnem v areálu vinohradské nemocnice přejel šéflékař novorozeneckého oddělení Jan Karas, stále bojuje o život. Pokud to její zdravotní stav dovolí ve středu by mohla podstoupit první transplantaci kůže.

Foto: Dana Kacerlová
Článek

"Lucinka je napojena na řízenou ventilaci, to znamená, že za ní dýchají přístroje. Její stav lze označit za stabilizovaný, ale stále ještě nepřekonala krizi. Přes víkend se u ní objevily lehké příznaky infekce," řekl Právu v pondělí Petr Mach, mluvčí Thomayerovy nemocnice v Praze, kde se Lucinka podrobila na dětské chirurgické klinice šestihodinové operaci a nyní leží na jednotce intenzívní péče.

Pokud to zdravotní stav děvčátka dovolí, mohla by už tento týden, pravděpodobně ve středu, podstoupit první z několika náročných plastických operací. Lékaři z plastické chirurgie vinohradské nemocnice ji včera také prohlédli, aby se mohli na případnou první transplantaci kůže připravit. Lucinka má poškozenou levou část těla, zejména od pasu dolu, kde ji chybí měkká tkáň. Na třikrát byla zlomená stehenní kost a bérec. Kromě toho má vnitřní zranění a zřejmě může být i poškozen mozek.

Policie již obvinila šéflékaře Jana Karase z ublížení na zdraví. V době havárie rozbor krve potvrdil 3,28 promile alkoholu i to, že pil před jízdou. Stejně tak mu neselhaly brzy na autě, jak se snažil lékař tvrdit.

Svaz pacientů: nedávejte lékařům alkohol

Svaz pacientů vyzval na svém víkendovém zasedání občany, aby nedávali lékařům alkoholické nápoje jako pozornost. Zároveň žádá, aby v areálech nemocnic a poliklinik byl okamžitě zrušen prodej alkoholu.

"Žádáme rovněž pravidelné kontroly dodržování zákona o zákazu přechovávání nebo požívání alkoholických nápojů na pracovištích zdravotníků," sdělil Právu prezident Svazu pacientů Luboš Olejár.

Reklama

Výběr článků

Načítám