Hlavní obsah

Dvě třetiny hasičských stanic mohou skončit, lidé na pomoc budou čekat déle

Právo, Jakub Troníček

V případě požáru budeme na hasiče čekat možná až dvojnásobně dlouho. Kvůli razantním rozpočtovým škrtům schválených vládou pro následující dva roky totiž bude podle těch nejčernějších ekonomických scénářů nutné propustit 3000 hasičů, což je třetina sboru, a zavřít až dvě třetiny současných hasičských stanic.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Článek

Vyplývá to z interního materiálu generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru, který další možný vývoj nastiňuje a který má Právo k dispozici.

Hasiči nyní hospodaří s necelými sedmi miliardami korun a vládní střednědobý výhled počítá s tím, že v příštím roce dostanou jen 5,8 miliardy a v roce 2014 budou muset vyjít s částkou ještě o dalších šest set miliónů nižší.

To je podle výpočtů vedení pro hasičský sbor doslova likvidační, už v současné době totiž hasiči podobně jako policisté se svým rozpočtem balancují na hraně.

Výhled na další roky by podle nich znamenal návrat do sedmdesátých let minulého století, kdy byl sbor poloprofesionální a opíral se do velké míry o dobrovolné hasiče.

„Znamenalo by to zvýšení dojezdových časů z dnešních 10 minut na zhruba 20 minut a také snížení počtu hasičských stanic pouze na úroveň bývalých okresních měst,“ uvádí se v této souvislosti v interním dokumentu vedení hasičů s tím, že ze současných více než dvou set stanic by jich na celou republiku zbylo jen kolem sedmdesáti.

Generální ředitel sboru Drahoslav Ryba se k rozpracovaným scénářům nechtěl vyjadřovat s tím, že podrobnou analýzu možných dopadů seškrtaného rozpočtu dostane na stůl nejdříve ministr vnitra Jan Kubice.

Zároveň Ryba připustil, že pokud budou vládou schválená čísla skutečně platit, bude tzv. říznutí „do živého“ nevyhnutelné.

Hrozí omezení výkonu služby

„Již nyní je nereálné dále spořit jen v provozu a investicích. Při schválení dalšího sníženého rozpočtu by byl dopad do všech částí sboru a jeho celková činnost by se musela změnit. A při takovémto snížení by dopad byl zjevně i do přímého výkonu služby,“ řekl k tomu šéf hasičů.

Zatímco vedení sboru zatím možné negativní dopady škrtů do praxe opatrně připouští, hasičské odbory varují před ohrožením životů a majetku občanů.

„Schválené údaje pro rok 2013 a 2014 v těchto letech nezabezpečí ani základní chod hasičského záchranného sboru, a pokud nebude rozpočet dodatečně posílen alespoň na letošní úroveň, dojde k přímému ohrožení bezpečnosti obyvatel České republiky,“ konstatoval šéf hasičských odborů Zdeněk Oberreiter.

Analýzu možných dopadů vládních úspor má vedení hasičského sboru odevzdat ministrovi vnitra nejpozději příští týden a stejnou analýzu má šéfovi resortu předložit i policejní prezident Petr Lessy.

Ten na negativní důsledky škrtů na práci policie upozorňuje již delší dobu, zároveň ale se ale dosud s ministrem nedokázal shodnout na reorganizaci policie. Tu po něm Kubice vyžadoval s tím, aby se v rámci úspor seškrtaly vedoucí důstojnické funkce a naopak se podpořila policejní práce v terénu.

Anketa

Žádali jste někdy o pomoc hasiče, záchranáře, policisty a museli jste dlouho čekat?
Ano
16,6 %
Ne
56,9 %
Zatím jsem pomoc nepotřeboval/la
26,5 %
Celkem hlasovalo 16355 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám