Hlavní obsah

Dvě obce na Zlínsku budou mít referendum o olympiádě

Právo, Aleš Fuksa
ZLÍN

Lavinovou reakci mohou spustit obyvatelé dvou menších vesnic ve Zlínském kraji. Zastupitelé Suché Lozi a Vysokého Pole v pátek večer vyhlásili referendum o konání olympijských her v roce 2016. Všelidové hlasování se v obou obcích uskuteční od 28. do 30.ledna.

Článek

„Otázka bude jednoduchá: Souhlasíte s tím, aby vláda ČR poskytla finanční garance na konání Letních olympijských her v Praze?“ uvedl starosta Suché Lozi Petr Gazdík (NSK).

Výsledky by měly být známé nejpozději do středečního odpoledne, den před ustavujícím sněmem nově vznikajícího celorepublikového Sdružení místních samospráv České republiky. Spolek především menších vesnic se má stát protiváhou Svazu měst a obcí ČR.

Historicky prvního sezení, na kterém si sdružení zvolí vedení, by se měli právě ve čtvrtek zúčastnit zástupci až patnácti set obcí. „Rozhodnutí vyhlásit referendum jsme přijali jednomyslně. Máme obavu, že všechny veřejné zdroje budou nasměrovány na Prahu a její hry a obcím se nebude dostávat na základní potřeby,“ poznamenal starosta Vysokého Pole Josef Zicha (NSK).

Praha referendum odmítla

Obě moravské vesnice reagují na čtvrteční jednání pražského zastupitelstva, které zamítlo petici za vypsání celostátního olympijského referenda. Tímto krokem podle starostů Praha nevyužila svého práva předložit návrh zákona o olympijském referendu parlamentu.

„Nechce umožnit všem občanům České republiky vyjádřit se, zda vynaložit veřejné prostředky na konání olympiády. Přitom pražský primátor Pavel Bém ještě před komunálními volbami 2006 tvrdil, že o pořádání olympiády nemá rozhodnout pouze Praha, ale všechny regiony republiky, protože se jich olympiáda dotkne,“ vysvětlil Gazdík.

Pražský magistrát při svém čtvrtečním rozhodnutí vycházel z toho, že všelidové hlasování by se mohlo uskutečnit jen v případě, že souhlas s konáním her by byl výkonem státní moci, což není. Opírá se o ústavu, podle níž je referendum nástrojem přímého výkonu státní moci lidem. Starostové namítají, že konání olympiády je jednou z největších investic v moderní historii České republiky. Organizátoři odhadují náklady na 134 miliard korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám