Hlavní obsah

Dvanáct tisíc odborářů vypískalo i hejtmana Tošenovského

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Nepřátelské atmosféře, která hrozila až fyzickým napadením, čelil na čtvrteční odborářské demonstraci v centru Ostravy moravskoslezský hejtman Evžen Tošenovský (ODS). Na dvanáct tisíc odborářů skandovalo protivládní hesla a hlasitě se vyjadřovalo proti vládnímu návrhu reformy veřejných financí. Tošenovského projev lidé přerušovali ostrým nesouhlasem.

Foto: Bohumil Starý
Článek

Dva z demonstrantů Tošenovský dokonce tak rozčílil, že se snažili dostat na provizorní podium, aby mu vyčinili. Pořadatelé proto vzápětí raději povolali více mužů, aby hrozícímu incidentu zabránili. Tošenovského při odchodu doprovázeli také policisté.

První muž kraje přijal pozvání odborů na Masarykovo náměstí v centru Ostravy, aby se přidal k řečníkům mohutné demonstrace proti reformě veřejných financí a proti rostoucí nezaměstnanosti. Počet demonstrujících lidí z celé republiky i ze Slovenska byl podle pořadatelů kolem 12 tisíc lidí.

"Sešli jsme se na demonstraci proti nezaměstnanosti proto, abychom společně s větším důrazem požadovali po vládě, poslancích, senátorech a dalších lidech v hospodářské sféře rychlejší, operativnější a hlavně zásadnější řešení nezaměstnanosti v našem kraji a také v celé republice. Sešli jsme se také proto, že připravovaná reforma veřejných rozpočtů nemůže zlepšit situaci v našem regionu, ale ještě ji zhorší," promluvil k demonstrantům předseda regionální rady odborových svazů Jan Sábel. Dodal, že koncem dubna bylo v kraji 103 tisíc evidovaných nezaměstnaných a ke konci roku se tento počet může zvýšit až na 110 tisíc.

Jak uvedl, v kraji je více než 20 procent celkového počtu nezaměstnaných v České republice. "Zanedlouho to bude jedna čtvrtina všech nezaměstnaných v rámci republiky," zdůraznil. "Dnes již víme, že nás čeká další snižování počtu pracovních sil a propouštění. V Nové huti to letos bude o 500, ve Thrall Vagonka Studénka o 450, v Tatře v Kopřivnici o 1400, v OKD o 1350, ve Vítkovicích o 800, v potravinářských firmách rovněž asi o 800 zaměstnanců," řekl Sábel.

Odboráři se postavili proti reformě důchodů

Kritizoval vládní návrh reformy veřejných financí a důchodové reformy: "Lidé v téměř důchodovém věku budou pracovat a odvádět daně, aby se zaplatily sociální dávky pro mladé schopné lidi, kteří i přes svou snahu těžko budou hledat zaměstnání."

Vládní zmocněnec pro Ostravsko Vítězslav Zamarský uvedl, že "léčba situace není jednoduchá, ale musí být systémová a účelná. Snažíme se ve spolupráci s krajem, abychom to, co je v našich silách, učinili." Dodal, že 17. července bude v Ostravě jednat Rada hospodářské a sociální dohody, tzv. tripartita. "Chceme, aby nejednala o ničem jiném, než o tomto kraji," zdůraznil.

O výhradách odborů vůči vládou navrhované reformě veřejných financí promluvil předseda ČMKOS Milan Štěch. "Jsme proti zneužívání sociálních systémů, ale nejsme pro plošné škrty," řekl mimo jiné. Dodal, že pokud kompetentní lidé nebudou požadavky odborů slyšet, podobné akce jako ostravská demonstrace a v ještě větším rozsahu budou pokračovat.

Fuuuuj, neslo se zaplněným náměstím

Demonstranti, kteří zcela zaplnili hlavní ostravské Masarykovo náměstí, skandovali protivládní hesla, nadávali a pískali. Někteří nesli transparenty s nápisy Neberme těm nejchudobnějším stokoruny, ale tunelářům miliardy nebo Chceme pracovat, ne postávat před úřadem práce.

Mezi nejčastější výkřiky demonstrantů patřilo "Fuj", hlavně při čtení dopisu premiéra Vladimíra Špidly, který ráno adresoval odborům. Lidé se na dosud největší protestní shromáždění v Moravskoslezském kraji od roku 1989 sjeli z celé republiky i ze Slovenska. "Čtyřicet let tento region živil tuto republiku, tato republika by měla regionu něco vrátit," hřímal tajemník hornických odborů Vlastimil Altner z provizorního podia na přistaveném starém nákladním voze.

Hejtman vylíčil největší problémy kraje a přiznal, že přišel navzdory problémům, které mu jeho účast na odborářském mítinku může způsobit. "Jsem si dobře vědom, že má účast zde může spustit různé polemiky vůči mé osobě," řekl na mítinku ve chvílích, kdy ODS jako jediná strana na zasedání poslanecké sněmovny nepodpořila vládní návrh na vydání dluhopisů pro severomoravskou dálnici D47.

Přes hlasité protesty demonstrantů a emotivní atmosféru se však začátek akce obešel bez jakýchkoliv incidentů.

V závěru demonstrace její účastníci schválili prohlášení s požadavky na vládu, poslance a senátory, státní správu, na regionální představitele a zaměstnavatele. "Chceme podporu prioritních projektů regionu, které zvýší zaměstnanost. Urychlené řešení dopravní infrastruktury, schválení legislativy pro výkup pozemků ve veřejném zájmu v regionech s vysokou nezaměstnaností, zajištění významných zahraničních investorů do regionu," uvádí se mimo jiné v prohlášení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám