Hlavní obsah

Dva prezidenti

Novinky, Jiří Hanák

Prezident republiky Václav Klaus požádal ministra vnitra Františka Bublana, aby zvážil setrvání Jiřího Koláře ve funkci policejního prezidenta. Já se odposlechu nebojím, protože nemám co tajit, řekl Kolář veřejně. A to je skutečně nepřijatelný souhlas se zasahováním do soukromí občana, i když se tomu někdy policie - samozřejmě se svolením soudu - nemůže při své práci vyhnout.

Foto: Milan Papežík - M.P. Production

Bobby Long vystoupí 2. června v Olomouci

Článek

Václav Klaus odmítá Kolářův výrok jako občan i jako prezident republiky a má pravdu. Ministr Bublan by proto setrvání Jiřího Koláře ve funkci dlouho zvažovat neměl. I když by policejní prezident měl odcházet především po flagrantním selhání policistů, viz případ Stodolových.

S prezidenty je však potíž, a nejen s tím policejním. Policejní prezident hovořil rychlopalně, aniž by zvážil, co říká a kdo to v jeho osobě říká. Odvolání by bylo přiměřeným trestem za to, protože něco takového by se prezidentovi stát nemělo.

Ovšem sotva přijatelnou rychlopalností trpí zřejmě i prezident republiky. V případě tzv. Kořistkovy aféry vyšetřovatelé ještě ani nezačali kloudně pracovat, natož aby se vyjádřil soud, a Václavu Klausovi bylo jasno: Kořistka je nedůvěryhodná osoba! A nejen že měl jasno, on s tím pan prezident rovnou metelil na veřejnost. Jako občan i jako prezident republiky?

Pokud to řekl jako občan, zavání taková žádným soudem nestvrzená klasifikace člověka pomluvou. Pokud to řekl jako prezident, je z toho zase cítit pokus ovlivnit vyšetřování. Kořistkovi se prezident omluvit odmítl. No proč ne, vždyť nikdo nikomu nemůže doporučit, aby zvážil setrvání Václava Klause ve funkci prezidenta republiky. Hlava státu je totiž beztrestná, pokud se nedopustí velezrady.

Václav Klaus však propásl vynikající příležitost, kdy před několika dny mohl a měl zasáhnout do aktuálního politického dění jako první občan státu. To když špičky ODS dštily nenávistné, nepravdivé a pověst republiky poškozující nadávky o grosstapu, o návratu před listopad, o nadcházející normalizaci, dokonce i nacismus se tam mihnul. Politický boj sice snese hodně, všechno však přece jen ne. Václav Klaus jako občan ani jako prezident před veřejností nereagoval. Mlčel i poté, co předseda ODS nazval veřejně poslance Kořistku kreténem.

Nemyslím, že by s takovou politickou kulturou, hodnou nejpodřadnějších putyk prezident republiky souhlasil. Ani si nemyslím, že by si prezident neuvědomil, jak taková smršť nízkostí poškozuje pověst státu, v jehož čele stojí. Protože to však v zápecí Hradu kolegům z ODS údajně vytkl, jeho mlčení na veřejnosti si musím vysvětlit jen tím, že nechtěl poškodit svoji rodnou stranu. Tím ovšem přestal být prezidentem všech a prezentoval se jako prezident jen někoho.

S Jiřím Kolářem má Václav Klaus pravdu, policejní prezident opravdu svým výrokem podpořil nepravost. Václav Klaus zase svým mlčením podpořil politickou nechutnost. Takže příště bych jako občan prosil stejný metr na oba prezidenty.

PRÁVO 23. října

Reklama

Výběr článků

Načítám