Hlavní obsah

Duka: Zneužívání restitucí v kampani je útok na právní řád

Právo, dan

Kardinál Dominik Duka vydal prohlášení k nadcházejícím víkendovým volbám. Sice přímo neříká, koho mají věřící volit, ale silně se vymezuje proti všem stranám, které v předvolební kampani slibují, že zruší nebo částečně omezí vracení majetku církvím a výplatu paušálních náhrad. Míří tak na zemanovce, komunisty a soc. demokraty.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kardinál Dominik Duka

Článek

„V úctě k odvaze a utrpení našich předchůdců z doby totality vyjadřuji své obavy z výroků a postupů některých politiků, kterých jsme, bohužel, svědky,“ uvedl v prohlášení Duka.

Dodal, že církvi nejde o převzetí cizího ani společného majetku, nýbrž o to, aby mohla spravovat majetek, který jí náleží. „Aby kněží nemuseli být placeni státem a jako státní zaměstnanci museli plnit příkazy jakékoli vlády a pro ideovou neposlušnost mohli být kdykoli propuštěni. Čtyřicet let tomu tak bylo,“ poznamenal.

O tématu restitucí se začalo živě debatovat poté, co deník Právo v sobotu informoval, že ministr vnitra v demisi a kandidát SPOZ do sněmovních voleb Martin Pecina chce udělat zákonné opatření, kterým by stát zamezil katolické církvi dožadovat se navrácení budov a pozemků ležících na Pražském hradě. [celá zpráva]

Obhajoba demokracie

Duka k tomu říká: „Způsob, jakým je otázka církevních restitucí využívána v předvolební kampani, považuji za útok na právní řád a pohrdání zákonem, který odhlasoval demokraticky zvolený parlament, schválil Ústavní soud a vešel v platnost.“

Podle Duky se společnost dostala do morální krize, která působí zpochybnění demokracie v očích mnoha občanů. „Obhajobu demokracie považuji za prvořadý úkol, protože její ztráta by otevřela cestu k nesvobodě,“ podotkl.

Související témata

Foto: Jan Handrejch, Právo

Dominik Duka

Foto: Václav Lang, Novinky

Pražský arcibiskup nechce být vtahován do politického zápasu, a proto přímo nevyzval, koho jít volit. Tyto volby jsou ale obzvláště důležité, a proto by podle kardinála měli lidé k urnám přijít. „Je mi zřejmé, že jakékoli volby, ale tyto zvláště, nekladou před voliče dílčí otázky výhod, ale zásadní mravní otázku o budoucím vývoji společnosti, o osudu dětí a mladých lidí především,“ poznamenal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám