Hlavní obsah

Duka se v Lánech modlil za oběti terorismu a představitele českého státu

Lány
Aktualizováno

Kardinál Dominik Duka se v pátek v podvečer v Lánech modlil za představitele českého státu, oběti terorismu i rukojmí teroristů v Mali. Jednu z modliteb přednesl i šéf hradního protokolu Jindřich Forejt. Do kostela přišlo více než sto lidí, převážně z okolí. Bohoslužba takového významu se podle Forejta uskutečnila v kostele poprvé za téměř 100 let, co je lánský zámek majetkem státu.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Kardinál Dominik Duka v Lánech sloužil bohoslužbu za vlast a za prezidenta.

Článek

Duka se v lánském kostele, který přímo navazuje na zámecký pozemek, pomodlil také za národ, spravedlnost a mír. "I do náboženského života a jeho forem se mohou dostat nešvary," uvedl kardinál. Jako jeden z příkladů zmínil terorismus. Dalšími tématy při mši byly také svoboda a společenství všech bez rozdílů. Na závěr mše zazněla česká hymna.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Bohoslužba v lánském kostele

Forejt vyzval k modlitbě za prezidenta, navrácení k víře našich otců, za moudrost pro politiky nebo například za zaměstnance lánského zámku i zastupitele.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Kardinál Dominik Duka (vpravo) se zdraví s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech, kam odsloužit bohoslužbu za vlast a za prezidenta.

Spolu s prezidentem Milošem Zemanem vítali kardinála Duku starosta Lán Karel Sklenička, zástupci místních spolků včetně dobrovolných hasičů a baráčníků, nechyběla také čestná stráž.

Podobně významná bohoslužba se v lánském kostele konala poprvé od roku 1921, kdy jej stát zakoupil. Podle Duky právě na tomto místě často dopadá na představitele státu tíže odpovědnosti. "Společenství křesťanů stojí na straně těch, kteří potřebují pomoci, stojí také na straně těch, kteří věří, že musí plnit své mezinárodní závazky, ke kterým nás také váže celá historie naší země," řekl na konci bohoslužby Duka. Po skončení mše prezident Zeman s kardinálem povečeřel.

Návrh na bohoslužbu v kostele Nejsvětějšího jména Ježíš vzešel podle Forejta od katolické církve a prezidentská kancelář jej přivítala jako velmi přátelské gesto.

Putna: Stydím se za kardinála

Někteří lidé, kteří se hlásí ke katolické víře, zaměření bohoslužby kritizovali. "Stydím se za svého kardinála," napsal na Twitteru literární historik a publicista Martin C. Putna, který dlouhodobě kritizuje Zemanovy názory.

Zeman a Duka v červenci podepsali memorandum o převedení Jiřského kláštera a Nového probošství v komplexu Pražského hradu církvi. Stát by se tak mělo do konce ledna. Podmínkou dohody je, že obě památky budou do pěti let opraveny a církev se vzdá nároků na další budovy v areálu Hradu.

Forejt v pátek řekl, že na dokončení dohody pracují na pravidelných schůzkách týmy právníků obou stran. K tomu, zda se podaří předpokládaný termín dodržet, poznamenal, že se "text memoranda nemění".

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám