Hlavní obsah

Duhová koalice by rozbila dohodnutý vládní tým

Právo, luk

Pokud by vyšel včerejší nápad na vytvoření duhové koalice ODS, ČSSD, lidovců a zelených, vzaly by za své dohody, které spolu dosud utvářely tři strany v čele s kandidátem na premiéra Mirkem Topolánkem.

Článek

Ten měl vést vládu, ve které by byly ODS, lidovci a zelení zastoupeni v poměru 10-3-3. V případě, že by do kabinetu přišli soc. dem., musel by jim Topolánek nabídnout odpovídající počet křesel včetně vicepremiérského a některých takzvaných silových ministerstev. Mezi ně patří finance (v současnosti Vlastimil Tlustý z ODS), vnitro (Ivan Langer z ODS), obrana (Vlasta Parkanová z KDU-ČSL) a zahraničí (Alexandr Vondra za ODS). Soc. dem. by si také zřejmě nárokovala resort práce a sociálních věcí, k němuž přibyla ještě rodina. Toto ministerstvo měl obsadit první místopředseda ODS Petr Nečas.

Soc. dem. by zřejmě také žádala výrazné programové ústupky. Podle tři týdny staré koaliční smlouvy tří stran se počítá například i se zavedením umírněné verze rovné daně. To již ČSSD mnohokrát jednoznačně odmítla. Paroubek dokument v minulosti označil za "pokleslou žurnalistiku" a místopředseda soc. dem. Bohuslav Sobotka smlouvu shrnul slovy "zdražování a zadlužování".

ČSSD naopak trvá na Zákoníku práce či zákonu o neziskových nemocnicích, což jsou normy, proti kterým ODS ostře protestuje a chce je zrušit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám