Hlavní obsah

Dufek: Mapu papalášů nemáme, ale každý ví, kde sídlí ministerstva

– Praha • Aktualizováno
Novinky, jas

Hostem on-line chatu se čtenáři Novinek byl v pondělí odpoledne předseda Asociace samostatných odborů (ASO) Bohumír Dufek. Již ze složení otázek bylo jasné, že stávka a s ní související protesty společnost rozdělují. Asi největší emoce vzbudila otázka blokád hlavního města.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek

Článek

Dufek čtenáře opakovaně ujistil, že je blokády v hlavním městě neohrozí. "Nikdy jsme neplánovali blokádu páteřní sítě,"  uvedl na jeden z dotazů. K pondělnímu vyjádření, že "blokády budou zaměřeny na papaláše", na něž jeden z diskutujících zareagoval dotazem, zda mají odboráři mapy výskytu papalášů, Dufek odvětil: "Nemáme, ale každý občan ví, kde sídlí ministerstva".

Na jiný dotaz, který směřoval k tomu, jak tedy chtějí odboráři Prahu blokovat, odvětil: "Pokud vyberete určitá místa v Praze, tak tato místa samy zablokují další komunikace. Zná to každý řidič, když na některých komunikacích nastane např. autonehoda. Podotýkám, že jsem nikdy neuvedl, že nevyužijeme těch křižovatek, kde můžou volně chodci přecházet. Pokud jsme tuto situaci přehodnotili, tak jsme neudělali nic jiného, než jsme si v této situaci vybrali jiné křižovatky."

Na druhou stranu na přímý dotaz, které tahy hodlají odbory blokovat, Dufek odpověděl, že žádné. Nutnost blokád zároveň zdůvodnil tím, že "jsou tady proto, aby na stávkující odboráře nebyl vyvíjen enormní tlak".

Na generální stávku, po níž někteří diskutéři rovněž volali, však podle Dufka zatím není vhodná doba.

Odboráře radikalizoval zásah ministerstva financí, které napadlo pondělní termín stávky u soudu, který ji následně předběžným opatřením zakázal. Rozhodli se proto přesunout protest na čtvrtek a slibují, že jeho intenzita bude daleko větší.

Dufek se v pondělí pozastavil i nad vyjádřením prezidenta Václava Klause, který míní, že odboráři zneužívají stávku k politickým cílům.

"Být vládou a pražským primátorem, tak bych se snažil po celé republice najít autobusy a nahradit jimi ty stávkující a těm říci na shledanou, když nepřijdou do práce," řekl Klaus. Dufek konstatoval, že hlava státu situaci namísto zklidňování eskaluje a zhoršuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám