Hlavní obsah

Důchody se od ledna zvýší v průměru o 900 korun, schválili poslanci

Novinky, Renáta Bohuslavová
Aktualizováno

Poslanci ve středu schválili vládní novelu o důchodovém pojištění. Tou se od 1. ledna 2020 v průměru zvýší důchod o 900 korun měsíčně, většinu z této částky tvoří valorizace povinná ze zákona. Průměrná výše důchodu tak vzroste na 14 200 korun. Zvýšení podpořili poslanci ze všech devíti poslaneckých klubů i nezařazení poslanci.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD)

Článek

„V průměru se důchody po valorizaci zvýší o 900 korun měsíčně. U 9 z 10 důchodců se tak zvýší důchody nejméně o 750 korun. Nejnižší důchod by tak byl 10 750 korun,” řekla na úvod ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Doplatek jen zhruba 200 korun

Ve skutečnosti ale vláda nepřidává důchodcům 900 korun, jelikož podle zákona se důchody musí navýšit o polovinu růstu reálných mezd a o růst cen za sledované období. Nad zákonnou valorizaci tak předpokládaný jednorázový doplatek k penzím činí jen asi 200 korun. Na to upozorňovala i opozice.

„Důchody se opravdu nezvedají o 900 Kč, nad rámec zákonné valorizace se zvedají o 180 Kč, to už ale nezní v titulcích tak atraktivně. Důchodci si zaslouží slušné penze, je ale třeba začít pracovat na tom, aby je mohli mít i za 10, 20 let. Bohužel je u moci vláda lhostejnosti,” reagovala na současný návrh místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová.

Poslanci nepodpořili žádný z návrhů z řad opozičních poslanců SPD, Pirátů ani lidovců. Ministryně uvedla, že s většinou návrhů, které mají za cíl podpořit více důchodce, kteří během života vychovávali děti nebo ty, kteří mají dnes důchody nižší než 10 tisíc korun, sice souhlasí, ale jsou podle ní technicky špatně připraveny.

Do debaty se zapojil i pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík a vyzval SPD, aby zapracovala na legislativní kvalitě návrhů, jelikož ten, který předkládá, je podle něj protiústavní. „Pokud napíšou návrh, ze kterého vyplývá, že důchodce, který dnes bere 9200 korun, bude brát více než důchodce, který dnes bere 10 000 korun, tak to je zřejmě protiústavní,” kritizoval Ferjenčík.

Na podzim reforma?

„Naším návrhem chráníme důchodce před chudobou. I přes rekordní navyšování jsou naši senioři ve velmi složité situaci,” dodala Maláčová.

Také připomněla, že už má připravenou komplexní důchodovou reformu. „Důchodovou reformu máme připravenou. Čekám na doběhnutí důchodové komise. Návrh představím na podzim. Bude to soubor pěti až deseti parametrických změn. Budeme hledat podporu napříč politickým spektrem. Pevně doufám, že udržíme náš důchodový systém spravedlivý,” doplnila Maláčová.

Práci důchodové komise ale kritizovala opozice z řad ODS a TOP 09.

Reklama

Výběr článků

Načítám