Hlavní obsah

Dryml podal trestní oznámení na šéfa dopravní policie za plošné dechové zkoušky

– Hradec Králové

Senátorovi za ČSSD Vladimíru Drymlovi se nelíbí nové praktiky policejních kontrol, v rámci nichž je každý řidič podroben dechové zkoušce na alkohol. Ze strany policie se podle něj jedná o šikanu a v pondělí podal na šéfa dopravní policie Leoše Tržila trestní oznámení. Informoval o tom v úterý novináře.

Foto: Petr Horník, Právo

Vladimír Dryml

Článek

"Považuji chování policie za šikanu a návrat jejich činnosti před rok 1989. Jde o zásah do osobních práv občanů," uvedl Dryml. Opatření podle Drymla nemá oporu nejen v českém zákoně, ale ani ve směrnicích Evropské unie. Podle Tržila jsou však dechové zkoušky u řidičů jasně vymezeny silničním zákonem.

Nařízení o dechové zkoušce při každé silniční kontrole platí od 1. ledna. Dopravní policisté tak chtějí předejít vysokému počtu nehod pod vlivem alkoholu. Za odmítnutí dechové zkoušky hrozí vysoké sankce - pokuta až 50 tisíc korun a zákaz řízení až na dva roky.

Jízdu pod vlivem alkoholu a drog budou moci soudy trestat až ročním vězením, při opakování deliktu může jít hříšník do vězení až na tři roky. Pokud je dechová zkouška pozitivní, čeká řidiče odborné měření, jehož výsledek je už možné použít jako důkaz u soudu. Řidiči už tedy nemusí podstoupit odběr krve.  

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám