Hlavní obsah

Dryml dostal dalšího padáka, tentokrát z klubu krajských zastupitelů za ČSSD

– HRADEC KRÁLOVÉ • Aktualizováno

Královéhradečtí krajští zastupitelé za ČSSD v pondělí vyloučili ze svého klubu senátora Vladimíra Drymla. Řekl to předseda klubu sociálnědemokratických zastupitelů a krajský radní Jiří Nosek.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Vladimír Dryml (ČSSD)

Článek

"Po formální stránce jsme zrušili původní klub zastupitelů za ČSSD a ustanovili nový, jehož členem již Dryml není," řekl Nosek. Podle něj se jednání účastnilo 16 zastupitelů ČSSD, Dryml na zasedání klubu nedorazil.

"To, co se děje v Královéhradeckém kraji, bude do budoucna pro sociální demokracii velký problém. Není týdne, aby se neobjevila v médiích nová aféra a je skutečně otázkou, komu to slouží. ČSSD však rozhodně ne," reagoval Dryml na zprávu o svém vyloučení s tím, že oficiálně o něm ještě nebyl informován.

Dryml znovu potvrdil, že o své rezignaci neuvažuje. "Nebudu ustupovat některým lidem, do zastupitelstva mě zvolili občané a já chci pokračovat ve své práci, odhalování nepořádku, jak jsem voličům slíbil," řekl Dryml.

Nejprve přišel o post vicehejtmana

Už 22. ledna byl Dryml odvolán z funkcí královéhradeckého vicehejtmana a radního pro zdravotnictví. Drymla se ČSSD zbavuje kvůli údajnému shánění kompromitujících materiálů na svou stranickou kolegyni, poslankyni Hanu Orgoníkovou. Dryml ale tvrdí, že se ničeho nezákonného nedopustil.

Senátor zpočátku tvrdil, že Orgoníková se naopak snažila kompromitovat jeho, posléze se jí však omluvil. Zároveň označil postoj strany požadující jeho rezignaci za politickou šarádu. 

Dryml také čelí výzvám, aby opustil senátorský klub ČSSD, ten zatím k případu nepřijal žádné usnesení.

Přehled hlavních událostí v případu senátora Drymla (ČSSD)
18. října 2008 - Dryml získal mandát v zastupitelstvu Královéhradeckého kraje. Přestože byl na kandidátce ČSSD až na devátém místě, získal nejvíce preferenčních hlasů (10 280 hlasů) a přeskočil lídra Lubomíra France.
25. října 2008 - Dryml získal senátorský mandát ve volebním obvodu č. 45 - Hradec Králové.
31. prosince 2008 - Dryml se podle Mladé fronty Dnes kvůli získání kompromitujících informací na Orgoníkovou obrátil na detektivní agenturu. Při setkání s domnělým detektivem také obvinil Orgoníkovou ze zneužívání veřejných peněz v hradeckém kraji. Dryml naopak uvedl, že Orgoníková si na něj tuto reportáž objednala, a celou kauzu označil za provokaci.
3. ledna 2009 - Dryml by měl podle Paroubka opustit senátorský klub ČSSD. Buď do té doby, než se celá kauza vyjasní, nebo i trvale.
5. ledna 2009 - Hejtman Lubomír Franc písemně vyzval Drymla, aby odstoupil z funkcí ve vedení kraje. Dryml výzvu odmítl.
6. ledna 2009 - Předsedové 13 krajských organizací ČSSD vyzvali Drymla, aby rezignoval na funkci vicehejtmana. Podle politického grémia ČSSD by měl Dryml odejít i ze senátorského klubu.
7. ledna 2009 - Dryml se omluvil za své "nešťastné" výroky, které pronesl v souvislosti s případem údajného shánění informací o Haně Orgoníkové. Zopakoval, že případ byl provokací.
9. ledna 2009 - Politické grémium ČSSD vyzvalo Drymla, aby rezignoval na funkci vicehejtmana a radního kraje. Vedení strany po něm rovněž chce, aby se omluvil Haně Orgoníkové. Dryml zopakoval, že odstupovat nehodlá.
12. ledna 2009 - Krajský výkonný výbor ČSSD v Královéhradeckém kraji doporučil hejtmanovi kraje a zastupitelům ČSSD v krajském zastupitelstvu, aby jednali v souladu s usnesením grémia ČSSD.
22. ledna 2009 - Zastupitelé Královéhradeckého kraje odvolali Drymla z funkcí náměstka hejtmana a radního.

Reklama

Výběr článků

Načítám