Hlavní obsah

Druhé volbě prezidenta dominovala politická témata, píše zahraniční tisk

Rakouský a německý tisk se v sobotu věnuje druhé volbě prezidenta České republiky. Uvádí, že přes napětí byla klidnější a dominovaly jí především politické požadavky, vyslovované komunisty.

Foto: ČTK

Prezident Václav Klaus s manželkou Livií

Článek

Zejména list Der Standard zdůrazňuje, že se do popředí dostaly jasné politické požadavky. Připomíná, že komunisté jednoznačně spojili svůj postoj s otázkou chystané americké radarové základny.

Protože ale zelení jejich odpor vůči základně nepodpořili, odepřeli komunisté v rozhodující chvíli svou podporu kandidátovi zelených Janu Švejnarovi.

Der Standart připomíná, že Klaus a ODS vysílali v poslední době velmi vstřícné signály vůči křesťanským demokratům a to zřejmě rozhodlo o jejich většinové podpoře pro staronového prezidenta. Připomíná i to, že rozhodnutí přinesl "přeběhlík" Evžen Snítilý, který se postavil proti stranické linii sociálních demokratů a hlasoval pro Klause.

Také list Die Presse, podle něhož byla druhá volba obtížný porod, považuje za klíčovou změnu postoje poslance Snítilého a konstatuje, že vyvolala okamžitě obvinění z vydírání a korupce ze strany ČSSD.

Nasazení Bobošíkové byl jen tah

Nominaci Jany Bobošíkové, kterou označuje za "ultranacionalistku a nepřátelskou vůči Německu", hodnotí deník jen jako taktický manévr, který měl podpořit požadavky komunistů, kteří žádali přísliby odmítnutí radaru, neútočení ze strany ČSSD a stejného přístupu Švejnara ke všem stranám.

Zelení, jejichž ministr zahraničí Karel Schwarzenberg radar podporuje, však požadavky komunistů odmítli. I americký list USA Today už v pátek upozornil, že oba kandidáti podporovali stavbu radaru.

Za taktický tah označuje nasazení Bobošíkové i německý Der Spiegel.

Klaus má hodně pravomocí

List Die Welt připomíná, že volba byla chaotická a plná zvratů. Především ale zdůrazňuje, že Švejnar je na rozdíl od Klause proevropský. Klaus podle listu kritizuje EU jako aparát centralizace.

Připomíná, že bude v čele státu stát v době, kdy ČR bude předsedat EU. Welt také vypichuje, že Klaus je velkým odpůrcem boje za životní prostředí. Deník připomíná, že pravomoci českého prezidenta nejsou zanedbatelné.

Reklama

Související témata:

Související články

Prezidentem byl znovu zvolen Václav Klaus

Prezidentem České republiky byl podle oficiálních výsledků zvolen Václav Klaus. Ve třetím kole druhé volby porazil Jana Švejnara. Dostal 141 hlasů. Před pěti...

Výběr článků

Načítám