Hlavní obsah

Drogy zkusil už každý čtvrtý Čech

Právo, Jiří Vavroň
PRAHA

Alespoň jednou za život vyzkoušelo nějakou psychoaktivní látku, tedy drogu na 22,3 procenta Čechů. Ovšem mezi mladými lidmi ve věku 18 až 24 let má takovou zkušenost téměř 40 procent z nich. Češi však současně nejsou k drogám tolerantní, s legalizací marihuany by souhlasilo jen 16,5 obyvatel, většina společnosti je proti.

Článek

Vyplývá to z Výběrového šetření o zdravotním stavu a životním stylu z obyvatel ČR, zpracovaném Ústavem zdravotních informací a statistiky ČR, kterého se zúčastnilo 1766 mužů a 1760 žen ve věku mezi 18 až 64 roky.

Nejdostupnější, nejlevnější a nejvíce aplikovanou látkou je marihuana a hašiš. Vyzkoušelo je 21 procent populace, tyto drogy představují polovinu všech užívaných psychoaktivních látek. Gram marihuany je k mání od 250 korun, z gramu je možné umotat pět cigaret.

Mezi další drogy, které se nejčastěji používají zejména mezi mladými lidmi, patří extáze a houba lysohlávka.

Větší zkušenosti s drogami mají muži než ženy, svobodní než ženatí a lidé do 34 let.

Vysokoškoláci berou nejméně

Studie překvapivě prokázala, že marihuanu a hašiš užívají spíše mladí lidé se základním a středním vzděláním, lidé bez práce a bez příjmů než lidé vzdělaní. Nejméně uživatelů drog totiž najdeme mezi vysokoškoláky, ženatými s rodinným zázemím a pevným zaměstnáním.

Je to logické, říkají specialisté, protože mezi vysokoškoláky existuje větší informovanost o nebezpečí drog a možné závislosti i společenských dopadech užívání. Vysokoškoláci se pohybují v prostředí či na takových firemních postech, které drogy netolerují a případné odhalení by mělo pro uživatele dosti fatální důsledky.

Nejužívanější látky (v %)
marihuana57,6
extáze21,1
lysohlávky8,5
rozpouštědla4,9
pervitin4,7

Extáze je výjimkou

Výjimkou mezi drogami je ze sociologického pohledu extáze. Napovídá to již její druhé jméno - víkendová či taneční droga. Na rozdíl od marihuany ji neberou převážně lidé bez zaměstnání a příjmů, sociálně vykořenění a nezařaditelní, či žijící na hraně zákona, ale spíše lidé s pevným zaměstnáním, příjmy či úspěšně studující, kteří si s pomocí této látky chtějí "ozvláštnit" víkendy. A to i za cenu rizika, že se stanou drogově závislí se všemi doprovodnými jevy.

Dalšími výjimkami jsou i tvrdé drogy. U nich totiž již nelze vysledovat, zda je více berou lidé se základním vzděláním či s vysokou školou. Tvrdé drogy jako kokain, pervitin, zasáhnou stejně tvrdě a nelítostně bez rozdílu věku, vzdělání či pohlaví.

Koupit drogy není problém

Výzkum potvrdil zkušenost policistů či všech protidrogových center, že sehnat zejména lehké drogy není problém pro malé lidi mezi 18 až 24 roky (40 % dotázaných). V této věkové skupině to za problém považovala pouze asi tři procenta této věkové skupiny. Velká část mladých lidí si marihuanu sama pěstuje, či je jim nabízena ve škole.

Právě škola patří mezi nejčastější místa, kde lze drogy sehnat. Dále to jsou diskotéky, bary, herny či všeobecně známá shromaždiště narkomanů na náměstích, v parcích či nádražích měst.

Nejobtížněji se v Česku podle průzkumů sháněl kokain, LSD či crack.

Průzkum poukázal ještě na jeden problém. V Česku se poměrně ve značném množství užívají léky - sedativa a přípravky tišící bolest. Zde je ale velmi obtížné rozeznat, kdy se jedná o závislost, zneužívání těchto léků a kdy nutnost brát tyto léky například na tišení bolesti, deprese, nespavost či choroby související s věkem. Největší skupina uživatelů těchto látek se totiž podle průzkumů rekrutuje z lidí okolo padesáti a více let.

Anketa

Souhlasili byste s legalizací měkkých drog?
Ano
70,2 %
Ne
29,8 %
Celkem hlasovalo 28213 čtenářů.

Reklama

Související články

Genetická příčina kokainové závislosti

Pravděpodobnost vzniku závislosti člověka na kokainu, by mohla souviset s geny. Institut psychiatrie při svém výzkumu objevil variaci genu, při níž kokain...

Marihuana může působit jako antikoncepce

Uživatelky marihuany mohou mít problémy s početím. Droga totiž znesnadňuje uhnízdění vajíčka v děloze. Kuřačky marihuany tak nevědomky užívají antikoncepci,...

Výběr článků

Načítám