Hlavní obsah

Drogově závislí se dočkají pomoci po telefonu

Právo, kab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezplatná národní linka pro odvykání rozšiřuje od pondělí své služby o pomoc pro uživatele drog. Dosud bezplatně radila pouze klientům bojujícím se závislostí na tabáku, alkoholu nebo hazardu. Za tři roky svého fungování zatím její pracovníci na čísle 800 350 000 pomohli 2500 lidem, uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Nejrozšířenější návykové látky v Česku jsou tabák a alkohol. Zatímco první holduje asi 2,4 milionu lidí, druhé 800 tisíc. Ročně v důsledku pití alkoholu zemře 6000 Čechů.

Problémem jsou však podle vlády i nelegální návykové látky.

Národní protidrogová koordinátorka Jarmila Vedralová uvedla, že uživatelů pervitinu je v Česku okolo 30 tisíc, opioidy užívá do deset tisíc lidí, marihuanu do sta tisíc a sedativa do 900 tisíc lidí. Situace je však prý stabilizovaná.

Máme poslední data z roku 2018 a sledujeme výrazný pokles prevalence kouření u nejnižší věkové skupiny 15 až 24 let
ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

„Během svého života přibližně třetina Čechů alespoň jednou okusila nějakou nelegální drogu, nejčastěji marihuanu, v nižší míře extázi. Užívání ostatních drog je z tohoto pohledu méně časté,“ uvedla Vedralová.

Linka bude i na cigaretách

Vojtěch dodal, že cílem vlády je linku pomoci pro závislé rozvíjet. „My chceme linku umístit na obaly cigaret, aby byla co nejviditelnější pro uživatele tabáku. Dnes je tam internetová adresa kourenizabiji.cz,“ uvedl Vojtěch.

Ocenil dopady protikuřáckého zákona, který zakazuje užívání tabákových výrobků v restauracích. Podle jeho mínění se pozitivně odrazil v poklesu hospitalizací astmatu o pětinu.

„Potřebujeme zacílit na nejmladší populaci, aby vůbec nezačala kouřit. Ten trend aktuálně vidíme. Máme poslední data z roku 2018 a sledujeme výrazný pokles prevalence kouření u nejnižší věkové skupiny 15 až 24 let,“ uvedl ministr.

Na provozu linky se podílí Česká koalice proti tabáku. „Naši konzultanti jsou schopni vyhodnotit situaci klienta po telefonu a poslat ho do příslušné instituce,“ uvedl prezident České koalice proti tabáku Lukáš Kohoutek.

Zdůraznil, že obrátit se pro pomoc mohou nejen uživatelé návykových látek, ale i jejich blízcí.

Úspěšnost dosahuje 40 procent

Nejčastěji se na linku obracejí kuřáci, kteří chtějí se svou neřestí skoncovat. „Linka obslouží tisíc kuřáků za rok, úspěšnost je asi 40 procent,“ uvedl Kohoutek.

Kvůli problémům s alkoholem volá pouhá desetina lidí. Nejčastěji si pak ověřují, zda míra jejich pití přesáhla bezpečnou míru. S problémy s hraním se na linku obrací asi pět procent telefonujících.

Provoz linky financují Úřad vlády a ministerstvo zdravotnictví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám