Hlavní obsah

Drahokam v hodnotě deseti miliónů korun je v Praze

Novinky, Kristýna Léblová
Praha

Legenda říká, že v roce 1967 masajský pastevec zahlédl blesk, který zažehl oheň na kameni a kámen se pak díky žáru zbarvil do modra. Od té doby se na úpatí hory Kilimandžáro ve východoafrické Tanzanii těží drahokam, který nese název tanzanit. Unikátní výstava „drahokamu 20. století“ je poprvé k vidění v Praze. Její součástí je i největší tanzanit, jehož hodnota se odhaduje na deset miliónů korun.

Unikátní výstava tanzanitůVideo: Novinky

 
Článek

Největší opracovaný tanzanit na světě má velikost 200 karátů.

„I když je cena diskutabilní, odhaduje se na 2000 amerických dolarů (asi 50 tisíc korun, pozn. red.) za karát. Není vhodný pro zpracování na šperk, ale spíše jako investiční záležitost, protože zásoby tanzanitu budou dle odhadů k dispozici už jen 25 let. Díky tomu jeho cena ještě značně poroste,“ řekl Novinkám zástupce firmy Amodoria, která tyto kameny prodává, Lukáš Pražák.

Součástí výstavy je také nejvzácnější tanzanit pojmenovaný „Malá hvězda Meru“, který pochází se soukromé sbírky a jeho hodnota je zatím nevyčíslitelná. „Majitelem je Čech a drahokam propůjčil naší výstavě,“ objasnil Pražák.

K vidění budou také kameny až v sedmi formách surové podoby s přirozenou modrou barvou. Celková hodnota vystavovaných kamenů je 16 miliónů korun.

Výstavu organizuje česká společnost Diamonds International Corporation. Konat se bude v jejích předváděcích prostorách v Široké ulici 15 v Praze 1 a potrvá do 14. listopadu.

Drahokam proslavila po celém světě společnost Tiffany & Co, která rovněž vybrala jeho název, a to podle jediného místa, kde se dá nalézt a kde ho také firma začala těžit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám