Hlavní obsah

Drahé bydlení v Praze: Spojené síly chtějí snížit daně

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražský koaliční klub Spojených sil pro Prahu (TOP 09, STAN, KDU-ČSL) chce na daních ulevit lidem, kteří si pořizují bydlení. Bude chtít, aby zastupitelstvo přijalo návrh pro Sněmovnu, který by zahrnoval celý daňový balíček. Podle radní Hany Kordové Marvanové (STAN) by se měla zrušit čtyřprocentní daň z nabytí nemovitosti, změnit daň z přidané hodnoty (DPH) i daň z příjmu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hana Marvanová na jednání zastupitelstva hlavního města Prahy 6. června 2019.

Článek

„Ve chvíli, kdy je nedostatek bytů, kdy obrovsky rostou jejich ceny, je podle nás nesprávné a nemorální, že si stát bere procenta při prodeji bytů pomocí speciální daně z nabytí nemovitosti. A vedle toho se platí ještě daň z přidané hodnoty,“ řekl šéf klubu Jiří Pospíšil (TOP 09). Zrušení daně z nabytí nemovitostí ale už Sněmovna jednou odmítla.

Starší byty zdražily, metr čtvereční v Praze stojí přes 87 tisíc

Ekonomika

Pro bydlení by se měla podle Marvanové vedle toho snížit sazba DPH. „Před deseti a více lety bylo DPH na bydlení pět procent. Nyní je to 15 procent, stát si tedy z průměrného bytu bere tři čtvrtě milionu,“ řekla Marvanová. Namístě by bylo snížit sazbu pro koupi nemovitosti na 10, nebo ještě lépe ji vrátit na pět procent.

Úprava daně z příjmu by pak měla dovolit členům bytových družstev odečítat si náklady na pořízení bydlení z daňového základu. Podpořil to předseda Stavebního bytového družstva Praha Martin Kroh. Úlevy daně z příjmu pro členy družstev považuje za logické, fungují totiž u hypoték. „Stále jde o soukromé peníze soukromé osoby,“ poznamenal.

Vláda se zvyšováním daní opět narazila ve Sněmovně do opoziční zdi

Domácí

Pospíšil řekl, že se zatím nejedná o koaliční návrh, ale bude o něm jednat jak s Piráty a Prahou sobě, tak v Praze s opozičními ODS a ANO. Zastupitelé by pak finální verzi balíčku jako legislativní návrh Prahy měli schvalovat do konce roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám