Hlavní obsah

Drábek rozdělil sociálním službám 140 miliónů, čeká na Kalouskův souhlas

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) předběžně rozdělil sociálním službám dalších 140 miliónů korun, na nichž se již dříve dohodl s asociací poskytovatelů péče a zástupci krajů. Musí to ale ještě schválit ministerstvo financí (MF), řekl Drábek v pondělí v České televizi. Pak bude možné považovat věc za potvrzenou.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (vlevo) rozmlouvá s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (oba TOP 09)

Článek

Věří, že ministerstvo financí vedené jeho stranickým kolegou Miroslavem Kalouskem to v nejbližších dnech udělá. Podle Drábka jde totiž o přesun položek v jedné rozpočtové kapitole. Peníze navíc pro sociální služby ministerstvo práce a sociálních věcí získalo vnitřními úsporami.

Jak konkrétně má být suma rozdělena, zveřejní ministerstvo v pondělí. Drábek řekl, že naprosté většině ze stovek žádostí o dofinancování, které byly dobře odůvodněné, úřad vyhověl, byť ne třeba v plné výši.

Podle organizací, které se starají o postižené, seniory a další potřebné, hrozilo kvůli nedostatečnému financování uzavírání služeb. Poskytovatelé proto plánovali na 16. dubna demonstraci. Po jednání 10. dubna, kde se s ministrem dohodli na uvolnění dodatečných 140 miliónů, ji ale odvolali.

Ministerstvo práce počítalo na sociální služby letos i přes škrty s částkou o 100 miliónů vyšší než loni. Poskytovatelům mělo původně rozdělit 6,2 miliardy korun. V prvním dotačním kole úřad rozhodl už asi o šesti miliardách. Na druhé kolo zbývá 190 miliónů. Kvůli úsporným opatřením hrozilo, že se tato částka nevyplatí. Další škrty se jí ale nakonec nedotknou. Ke 190 miliónům má tedy přibýt ještě výše zmíněných 140 miliónů. Dohromady by tak poskytovatelé mohli hospodařit ještě s 330 milióny.

Reklama

Výběr článků

Načítám