Hlavní obsah

DPH na jízdné v autobusech a vlacích se sníží, rozhodla Sněmovna

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jízdné v autobusech, vlacích i lanovkách by mělo nově spadat do 10procentní sazby daně z přidané hodnoty. Snížení daně z 15 procent ve Sněmovně prosadilo hnutí STAN v rámci novely zákona o DPH. Předlohu nyní posoudí Senát.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Zleva předseda hnutí STAN Petr Gazdík, předseda poslaneckého klubu Jan Farský a první místopředseda Vít Rakušan

Článek

Starostové a nezávislí počítají s tím, že nižší sazba DPH na jízdenky nechá ve veřejné dopravě víc peněz. Upozornili na to, že současná sazba je osmá nejvyšší v Evropě.

Proti návrhu se postavilo hnutí ANO a ČSSD. „Ničemu to nepomůže, jen to bude výpadek peněz ze státního rozpočtu,” řekl Novinkám ministr dopravy Dan Ťok (za ANO).

„Tento návrh zákona nepřinese v žádném případě snížení jízdného tak, jak se tady říká. Jízdenky zůstanou stejně drahé a tyto finanční prostředky zůstanou dopravcům a můžeme se bavit, kam se promítnou,“ prohlásila na plénu poslankyně a šéfka Asociace krajů Jana Mračková Vildumetzová (ANO). Navrhla předlohu zamítnout, ale neuspěla.

Vzápětí jí oponoval předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. „Já někdy bývám méně chápavý a tady pořád nerozumím, proč je lepší, když ty peníze bude mít vláda, než když je budou mít dopravci, kteří zajišťují veřejnou dopravu,“ tázal se.

Předloha nyní poputuje do Senátu. Pokud bude s novelou souhlasit, na stůl ji dostane prezident.

Reklama

Výběr článků

Načítám