Hlavní obsah

Děti do 12 let před návratem z rizikových zemí už nepotřebují test

Právo, ČTK, tov

Děti od šesti do 12 let od soboty nemusí mít test na koronavirus před návratem z dovolených ze zemí s vysokým či velmi vysokým rizikem nákazy covidem-19. PCR test mohou podstoupit hned po návratu a v případě negativního výsledku nemusí do samoizolace.

Foto: DPA

Ilustrační foto

Článek

Návrh ministerstva má ulehčit situaci dětí do 12 let, které se neočkují. Pro děti do šesti let již platí výjimka – nemusejí vyplňovat příjezdový formulář ani absolvovat testy či samoizolaci. Ostatní, pokud nejsou očkovaní nebo neprodělali covid v posledním půlroce, musely dosud absolvovat alespoň antigenní test před cestou a po návratu mezi 5. a 14. dnem mít negativní PCR test, do té doby zůstávaly v izolaci. To nyní nově neplatí, pokud se vracejí z červených a tmavě červených zemí.

Resort zahraničí původně uvažoval, že by se se bezinfekčnost dítěte posuzovala podle očkování rodičů. Tento návrh ale resort neprosadil.

Test či očkování před návratem mají povinnost kontrolovat i dopravci jako např. letecké společnosti.

Do červené barvy se od pondělí přesunulo Irsko a Řecko, tmavě červené je například Španělsko, Nizozemsko nebo Velká Británie. Bezinfekčnost dětí se řídí režimem rodičů například při vstupu na sousední Slovensko. Aktuálně to platí do 18 let, od 9. srpna pro děti do 12 let.

Saúdská Arábie zakáže na tři roky opustit zemi za cesty do rizikových oblastí s covidem

Blízký a Střední východ

Co se týče požadavků a výjimek z testů pro děti při cestách do oblíbených destinací, ve většině zemí EU včetně Chorvatska, Bulharska nebo Řecka platí do věku 12 let. Itálie, Turecko a Egypt uznávají výjimky pro děti pouze do šesti let. Podmínky cestovatelé najdou na webu dovolena2021.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám