Hlavní obsah

Doufám, že šéf hradní stráže spáchal kvůli trenkám harakiri, vtipkoval Klaus

Právo, Jan Martinek
Praha
Aktualizováno

Vyvěšení trenýrek nad Pražským hradem členy skupiny Ztohoven považuje exprezident Václav Klaus za „zločinný občanský čin“, za projev politického gesta, které se jen schovává za umění. Šéf prezidentské ochranky Petr Dongres by měl podle exprezidenta spáchat harakiri.

Vyjádření exprezidenta Václava Klause a profesora Milana Knížáka k vyvěšeným trenýrkám nad Hradem Video: Novinky

 
Článek

Podle Klause rozhodně nelze polemizovat o tom, zda to bylo či nebylo umění. „Byl to zločinný občanský čin, ti lidé by měli být potrestáni. Zmiňovat v této souvislosti umění je pokusem o kvaziomluvu, na to nesmíme naskakovat,“ řekl exprezident.

Souhlasil s ním i bývalý ředitel Národní galerie Milan Knížák, který v úterý přebíral od Klausova institutu výroční cenu IVK za dlouhodobý přínos české kultuře a prosazování myšlenek svobody a demokracie. „Nevnímám to jako umělecké dílo, ale čin aktivistů, který má s uměním málo společného. Rozhodli-li se překročit zákon, musí nést odpovědnost,“ řekl Knížák.

„Doufám, že šéf hradní stráže, kterého mám rád, spáchal harakiri,“ dodal Klaus v nadsázce.

Kvůli kauze je na odchodu šéf Úřadu pro ochranu prezidenta Petr Dongres. Prezident Miloš Zeman žádá jeho odvolání, to ale může udělat pouze policejní prezident. Ten se s Dongresem sejde ve čtvrtek, až se seznámí se závěry vyšetřování.

Vyjádření exprezidenta Václava Klause k aktuální uprchlické situaci v EvropěVideo: Novinky

K problému uprchlické krize Klaus zopakoval, že za migrační vlnu jsou odpovědní čelní politici EU. „Tato migrační vlna nebyla způsobena v Africe nebo na Blízkém východě. Vyvolala ji Evropa sama, její nezodpovědní politici, kterým nevadí, že Evropa páchá sebevraždu. Hledat příčiny v Afghánistánu nebo Sýrii je chyba, koukejme se na politiky EU a zvláště Německa,“ řekl Klaus.

Ten také uvedl, že velmi polemizuje s termínem „uprchlík“. „Raději používejme označení ekonomický migrant, protože těch, kteří utíkají před ohrožením života, je skutečně zlomek,“ dodal exprezident.

Reklama

Výběr článků

Načítám