Hlavní obsah

Dostál uvažuje o rezignaci

Právo, Novinky, Jitka Götzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr kultury a poslanec za ČSSD Pavel Dostál zvažuje, že se vzdá kvůli vážné nemoci svých funkcí. "Nevím, zda se s poslanci ještě potkám. Je docela reálné, že můj zdravotní stav bude natolik špatný, že budu muset odstoupit jak z funkce ministra, tak se vzdát poslaneckého mandátu. Tolik kritiky v sobě mám, abych tady nebyl jenom formálně," řekl v úterý Právu ministr.

Článek

Ministr se včera s kolegy v Poslanecké sněmovně rozloučil, čeká ho chemoterapie a bude upoután na lůžko. [celá zpráva]

Jeho trable nastaly loni, kdy pod odstranění rakoviny ze slinivky břišní se objevily metastázy v játrech. I včera opustil kvůli legislativní předloze novely církevního zákona brněnskou Masarykovu onkologickou nemocnici, kde se podrobuje ozařování. Jednu z těchto dávek proto také musel včera přesunout na dnešek.

"Mám jich před sebou ještě šest. Další tři týdny mne čeká silná chemoterapie," prozradil s tím, že má nyní před sebou třínedělní úplnou hospitalizaci.

Poté ministra čekají kontrolní snímky na počítačovém tomografu, aby se zjistilo, zda dosavadní léčba přinesla pozitivní výsledky. "Uvidí se, zda ložiska na játrech se dostala do formy, aby byla operovatelná. V současné chvíli je rozptyl tak veliký, že operace možná není," prohlásil.

Lékaři mají totiž v úmyslu zavedením elektrody ložiska metastázy spálit vysokofrekvenčním proudem s teplotou osmdesát až sto stupňů. "O operaci jater se tedy rozhodne až později," poznamenal Dostál.

Slova versus skutky

Že deklarovaná láska k bližnímu má často daleko ke skutečným skutkům, se také tento politik, který se dlouhodobě drží u občanů na špici žebříčku nejpopulárnějších politiků, přesvědčil sám minulý týden ve Sněmovně. Na jeho žádost, aby projednávání církevní novely bylo ve Sněmovně pouze předřazeno na programu, totiž tři lidovečtí poslanci Jan Kasal, Josef Vícha a Jiří Karas odmítli.

"Nešlo skutečně o žádné hlasování, ale pouze jsem chtěl tady vystoupit a musel jsem kvůli tomu žádat o propuštění z nemocnice," nerad na to vzpomíná ministr. Zranilo ho i to, že se svým zdrženlivým postojem k lidovcům přidali Táňa Fischerová a vládní zmocněnec pro lidská práva, evangelický farář Svatopluk Karásek (US-DEU). "Tomu jsem řekl, že na jednu stranu dělá za moje uzdravení mši a pak se takto zachová," netajil Dostál své zklamání.

Ministr si je vědom, že církevní novela narazí v Senátu a vrátí se zpět poslancům. "Neočekávám, že budou problémy u pana prezidenta. A to je také dobrá zpráva," sdělil včera novinářům. Podle Dostála novela pouze říká, že církve "musí jednat podle českého právního řádu" a že zřizování církevních právnických osob se musí dít podle tohoto řádu.

"Nedovedu si prostě představit, že by kardinál Vlk prostě rozhodl, že právnickou osobou podle právního řádu byla církevní právnická osoba XY, která by měla stejná práva jako jiné právnické osoby, jež jsou ustanoveny v souladu se zákony České republiky," rozloučil se i s novináři Dostál.

Reklama

Související témata:

Související články

Dostál se chystá skončit s politikou

Nejpopulárnější český politik, ministr kultury Pavel Dostál (ČSSD), má už o své politické budoucnosti jasno. Po příštích volbách politiku pověsí na hřebík...

Dostál se rozloučil s poslanci

Dojemně zapůsobilo v úterý na poslance vystoupení soc. dem. ministra Pavla Dostála ve Sněmovně. Nejdříve prosadil schválení novely církevního zákona...

Výběr článků

Načítám