Hlavní obsah

Dostál: Politici by měli bránit dekrety

PRAHA

Nad právnickým oříškem se sešli včera večer zástupci všech parlamentních stran ve Sněmovně. Předložil jim ho ministr kultury Pavel Dostál (ČSSD), jehož znepokojil vývoj restitučních sporů řešených českými soudy.

Foto: Dana Ehlová

plakát výstavy

Článek

Poslední kapkou, která ho donutila jednat, bylo rozhodnutí o navrácení půldruhého hektaru Františku Oldřichu Kinskému, jehož rodina o majetek přišla na základě Benešových dekretů.

Podle Dostála je toto rozhodnutí prolomením restituční hranice i samotných dekretů. "Nemůžeme nijak ovlivňovat rozhodování soudů, ani do něho zasahovat. Ale jestliže je politická reprezentace již více než deset let jednotná v názoru, že Benešovy dekrety platí, pak by toto politické stanovisko měla právě nyní nahlas říci," řekl ministr Právu.

Jak dodal, právníci se neshodují na tom, jak by se situace mohla v této chvíli řešit. Část z nich se ale domnívá, že by bylo možné přijmout zákon, kterým by se potvrdila neměnnost majetkových vztahů vzniklých po druhé světové válce. Podle Dostála je jedinou cestou k tomu schválení ústavního zákona.

Poslanci a ministři nejsou jednotní

Jasno v možnostech řešení nemají ani politici, které před schůzkou Právo oslovilo. Ministr průmyslu Milan Urban (ČSSD) řekl, že Kinského případ je hodně závažný, protože by se mohl stát precedentem . Podle Urbana je dobře, že "zástupci všech politických stran se dohodnou, co je možné udělat v legislativě, aby právníci nezneužívali různé procedurální kroky".

Podle soc. dem. poslance Ladislava Skopala by v případě, že obec nemá peníze na vedení soudní pře, by jí stát měl tyto finanční prostředky poskytnout. "Stát by měl mít zájem, aby Benešovy dekrety nebyly překračovány," řekl Skopal.

Přestože místopředseda ODS Petr Nečas neví, jak může zákonodárná moc ovlivnit rozhodování nezávislých soudů, je přesvědčen, že "ty věci jsou natolik burcující, že minimálně debatovat o těchto problémech je nutné".

Pro Nečase je naprosto nepochopitelné rozhodnutí soudu v kauze Kinský. "Vůbec si nedovedu vysvětlit duševní pochody, kterými příslušní členové naší soudní soustavy mohli projít, aby dospěli k takovým závěrům, k jakým dospěli," řekl Nečas Právu.

"Pokud chceme tvrdit, že český stát je právní stát a soud vydá nějaké rozhodnutí, tak si myslím, že by to rozhodnutí mělo platit," řekl Právu místopředseda US-DEU Vlastimil Ostrý. Vyrovnání se s restitucemi podle něj obecně nebylo jednoduchou záležitostí. "K určitým střetům vždy dochází, ale případ Kinských je ojedinělý případ. Vyřešil jej soud a vyřešil ho tak, jak ho vyřešil."

Podobně celou kauzu komentoval i ministr zahraničí a šéf KDU-ČSL Cyril Svoboda, který Právu řekl: "Usuzuji, že to bylo kvůli tomu, že stát nikdy nebyl vlastníkem toho majetku, potom je těžké mu to nevydat."

KSČM: Zavinili to úředníci

Komunisté budou požadovat, aby vláda vypracovala jasný postup pro případy, kdy jde o zjevné snahy o prolomení dekretů prezidenta Beneše. Chtějí také důsledný postih těch odpovědných státních úředníků, kteří v této souvislosti svou "ledabylostí" nebo "úmyslně" poškozují zájmy státu a obcí. Řekl to včera na dotaz Práva předseda KSČM Miroslav Grebeníček.

Soudí také, že vláda by měla vyčlenit dostatečné finanční prostředky a kapacity pro obhajobu těchto kauz. Komunisté také chtějí, aby došlo k prošetření okolností "nejskandálnějších" záležitostí typu Kinského kauzy. "Po vstupu ČR do EU hrozí, že řada podnětů bude směřována k Evropskému soudu a může se stát, že kauzy prohrajeme," poznamenal Grebeníček. "Nejhorší je, že po údajných omylech úředníků nenásledují sankce a správní akty zůstávají v platnosti. Je to selhání českého soudnictví," prohlásil.

Reklama

Výběr článků

Načítám