Hlavní obsah

Dopolední kalamita na D1. Kamion změnil dálnici v parkoviště

Aktualizováno

Silnice na mnoha místech Česka pokrývá v sobotu čerstvý sníh, některé úseky pak náledí či námraza, upozorňují silničáři. Na D1 havaroval kamion a dálnice u Měřína ve směru na Brno byla několik hodin blokována.

BEZ KOMENTÁŘE: Nehoda kamionu na 125. km dálnice D1Video: Stanislav Beránek

 
Článek

Kamion havaroval na dálnici D1 na 125. kilometru ve směru na Brno. Dálnice byla proto mezi Velkým Beranovem a Měřínem neprůjezdná, havarovaný vůz stál napříč dálnicí.

Foto: Dopravniinfo.cz

Pohled z dopravní kamery na 122. km ve směru na Brno před desátou hodinou.

Nehoda se stala krátce po 09:00 na 125. kilometru D1 směrem na Brno. „Je to havárie kamionu, únik provozních kapalin. Na místě je hlídka a všechny složky IZS. Byl nařízen odtah. Provoz je minimální,” řekla ráno mluvčí policie Dana Čírtková.

Před 11. hodinou se podařilo dálnici zprovoznit alespoň jedním pruhem, po poledni se podařilo uvolnit i druhý jízdní pruh a kolona se začala rozjíždět. Policie žádá řidiče o opatrnost.

Dopravu ve Zlínském kraji komplikuje v sobotu ráno místy vytrvalé sněžení, které snižuje dohlednost. Silnice v nižších polohách pokrývá převážně rozbředlý sníh. V některých úsecích navíc namrzají, případně se na nich tvoří náledí. Ve vyšších polohách leží na vozovkách většinou uježděná vrstva sněhu krytá posypem. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. Vyplývá to z aktuálních informací zveřejněných Ředitelstvím silnic a dálnic ČR.

V Olomouckém kraji komplikuje dopravu místy silné sněžení, které snižuje dohlednost. Silnice v nižších polohách pokrývá převážně rozbředlý sníh, sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. Pozor musejí řidiči dávat i ve vyšších polohách, kde leží na vozovkách většinou souvislá uježděná vrstva sněhu krytá posypem. Především na Šumpersku a Jesenicku je navíc v některých úsecích zledovatělá.

Silnice v jižních Čechách jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. V kraji sněží, silničáři nasadili veškerou techniku. ČTK to dnes řekl dispečer Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Jiří Novotný. V nejvyšších polohách Šumavy se mohou ojediněle tvořit sněhové jazyky.

„Teď přechází přes kraj vlna sněžení, sněhových přeháněk, deště. Technika jezdí od tří hodin téměř všude,” řekl dispečer. Všechny silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností, někde může být nová vrstva sněhu, už ale posolená. Ve vyšších polohách s inertními úseky je ujetá vrstva sněhu krytá posypem a drtí. Tam mohou nastat nebezpečné situace, řekl Novotný.

Na Vysočině chumelí, silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Silnici I/34 mezi Havlíčkovým Brodem a Humpolcem u obce Skála blokuje kamion, je neprůjezdná. ČTK to dnes řekl dispečer Krajské správy a údržby silnic Vysočiny Roman Hubený. Silničáři nasadili přes 110 sypačů a 60 traktorů. Teplota je kolem nuly, na silnicích prvních tříd je rozbředlý sníh, na vozovkách druhých a třetích tříd je ujetý sníh.

Řidiči v Moravskoslezském kraji by měli být opatrní, některé silnice jsou stále sjízdné se zvýšenou opatrností. Místy sjízdnost mohou komplikovat i srážky, je horší viditelnost. Silnice vyšších tříd ošetřované chemicky jsou převážně mokré nebo se zbytky rozbředlého sněhu. Na silnicích nižších tříd může být rozbředlý sníh nebo zbytky sněhu po pluhování, zvláště ve vyšších polohách pak může na silnicích ležet až několikacentimetrová ujetá vrstva sněhu.

Jízda na jihomoravských silnicích vyžaduje po pátečním sněžení opatrnost. Na silnicích druhých a třetích tříd ve všech okresech mohou řidiči narazit na zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření. Ve vyšších polohách leží na některých úsecích uježděná vrstva sněhu krytá posypem. Do brněnských ulic vyjely sypače kolem 03:00. „Zásahu se zúčastnilo všech 21 vozidel. Spotřebováno bylo cca 120 tun posypové soli a zpluhováno bylo na více než 85 kilometrů silnic. Komunikace v naší správě jsou nyní holé a mokré,” uvedl ráno provozní ředitel Brněnských komunikací Leoš Chasák.

Na Benešovsku a Příbramsku leží na silnicích druhé a třetí třídy vrstva nového sněhu. Na silnicích první třídy na Příbramsku se tvoří sněhové jazyky. Na většině území Středočeského kraje ráno sněží, řidiči musí být opatrní, vyplývá z informací silničářů. Sjízdné se zvýšenou opatrností jsou v kraji dálnice D1 a D5 a také silnice první třídy na Kolínsku a Kutnohorsku. Na řadě silnic druhé a třetí třídy pak jsou zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření.

Silnice v Ústeckém kraji jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Pozor si musí dát řidiči na sněhové jazyky v Krušných horách. Na severu Čech fouká silný vítr a místy se ještě objevuje náledí. Silnice jsou na většině území regionu holé a po chemickém ošetření. Sníh se ještě objevuje na komunikacích nižších tříd, a to zejména na Děčínsku a v Krušných horách. Kvůli větru se mohou objevovat sněhové jazyky.

V Libereckém kraji musí řidiči počítat na silnicích s rozbředlým i čerstvým sněhem. Komunikace jsou zatím sjízdné se zvýšenou opatrností, několik aut už na cestách uvízlo. Meteorologové varují před vytrvalým sněžením v Jizerských horách, kde by mohlo během dne napadnout až 15 centimetrů sněhu.

Silničáři chemicky ošetřili hlavní komunikace v kraji. K opatrnosti nabádají policisté, kteří ráno vyšetřovali jednu dopravní nehodu u obce Žďárek na Liberecku. Na silnici 290 při průjezdu obcí Bílý Potok u Liberce jsou sněhové jazyky a na silnici podle informací policie stojí uvízlá vozidla. Problémy mají řidiči také na Jablonecku, kde od rána sněží. V terénu mají cestáři nadále veškerou techniku.

Na východočeských silnicích ve vyšších polohách leží místy rozbředlý sníh nebo uježděná sněhová vrstva. V oblasti Poličky se místy tvořily sněhové jazyky, silnice na Suchý vrch na Orlickoústecku byla sjízdná jen se sněhovými řetězy a na horských silnicích v Krkonoších a Orlických horách se držel na vozovkách čerstvý sníh. Se zvýšenou opatrností je v Královéhradeckém a Pardubickém kraji sjízdná většina silnic.

Jízdu na silnicích v západních Čechách komplikují sněhové nebo smíšené srážky, místy mrholení nebo silný vítr. Ve vyšších polohách Šumavy i Krušných hor se mohou na silnicích tvořit také sněhové jazyky. Silnice jsou v Plzeňském i Karlovarském kraji se zvýšenou opatrností sjízdné. Na dálnici D6 v Karlovarském kraji jsou místy srážky, vozovka je většinou mokrá a kluzká. Se sněhovými nebo smíšenými přeháňkami se setkají také řidiči na dálnici D5 v Plzeňském kraji. Kvůli srážkám je horší dohlednost.

Sněhové jazyky se mohou v Plzeňském kraji tvořit na šumavských silnicích, kde místy hrozí i námrazy, například u Gerlovy Huti poblíž Železné Rudy. Na silnicích, které nemohou silničáři na Šumavě kvůli ochraně přírody solit, je ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Uježděná vrstva sněhu může být v Plzeňském kraji také na některých silnicích na Tachovsku nebo v Brdech. V Karlovarském kraji se mohou sněhové jazyky tvořit například na Chebsku.

V platnosti je stále výstraha meteorologů, kteří varovali před silným sněžením, kdy ve vyšších polohách může napadnout až 20 centimetrů sněhu. Výstraha platí pro části kraje Středočeského, Plzeňského, Jihočeského, Pardubického, Libereckého, Jihomoravského, Zlínského, Olomouckého, Moravskoslezského a Vysočinu až do sobotního poledne. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám