Hlavní obsah

Dopravu komplikuje nový sníh i ledovka

• Aktualizováno

Kvůli nové sněhové nadílce jsou některé menší silnice sjízdné pouze se zvýšenou opatrností, upozorňuje ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). V průběhu soboty a noci na neděli sněžilo na většině území. Meteorologové očekávají i další srážky a na východě republiky varují před silnou ledovkou.

Foto: Jiří Falout, Právo

Ilustrační foto

Článek

Hlavní tahy ve Středočeském kraji jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Většina jich je mokrá po chemickém ošetření, ale například na dálnici D5 může být místy náledí a na dálnici D7 jsou zbytky rozbředlého sněhu. Na Benešovsku snižuje dohlednost mlha.

Na silnicích nižších tříd jsou na Benešovsku a Příbramsku zledovatělé úseky ošetřované inertním posypem. Na Kolínsku, Kutnohorsku, Mělnicku, Mladoboleslavsku a Nymbursku leží na vozovce zbytky rozbředlého sněhu.

V Ústeckém kraji leží místy vrstva sněhu, silničáři ji ošetřili posypem. Na Chomutovsku a Teplicku leží rozbředlý sníh.

V Libereckém kraji by si měli dát řidiči pozor na ujetou zledovatělou vrstvu sněhu ve vyšších polohách. Velmi silná ledovka hrozí na Liberecku na silnicích II. a III. tříd.

Ledovka bude extrémně nebezpečná, varovali meteorologové

Domácí

Na dálnici D11 a na některých dalších silnicích v Královéhradeckém kraji byl ráno sníh po solení rozbředlý, především na vedlejších silnicích se místy držela vrstva sněhu. Ve vyšších polohách kraje se vlivem silném větru tvořily sněhové jazyky a závěje, v okrese Jičín byla neprůjezdná silnice Pecka - Vřesník.

Po chemickém ošetření jsou na silnicích v Moravskoslezském kraji zbytky rozbředlého sněhu nebo jsou vozovky mokré a místy sněžení stále zhoršuje dohlednost. V Jeseníkách na Bruntálsku a v Beskydech na Frýdecko-Místecku je ve vyšších polohách ujetá sněhová vrstva krytá posypem. Na Opavsku se místy tvoří sněhové jazyky.

Silnice na severu Olomouckého kraje rovněž pokrývá sníh. Na hlavních tazích Šumperska je v neděli ráno po chemickém ošetření většinou rozbředlý. Ve vyšších polohách okresu a také na silnicích sousedního Jesenicka leží vrstva nového sněhu.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Množství mrznoucích srážek v milimetrech

Vozovky ve Zlínském kraji jsou mokré, hrozí na nich námraza a náledí, místy se tvoří ledovka.

Právě s ledovkou musejí řidiči počítat například na silnici III/36747 v Halenkovicích na Zlínsku, a to v délce téměř tří kilometrů. Nesjízdná zůstává kvůli ledovce silnice III/4932 mezi Vizovicemi a Loučkou na Zlínsku. Téměř pětikilometrový úsek vedoucí z podstatné části kopcovitým terénem a přes les silničáři přes zimu neudržují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám