Hlavní obsah

Dopravní podnik popírá spekulace o nebezpečí v metru

Novinky, Petr Janiš, Lukáš Rychetský
PRAHA

Kontrola pražského hasičského záchranného sboru v prosinci zjistila nedostatky na větracím systému metra. To nyní vyvolává otázky, zda při případném požáru nemůže kvůli pomalému odvětrávání kouře dojít k ohrožení zdraví cestujících. Dopravní podnik (DP) ale tato nařčení odmítá, stejně jako to, že o problémech věděl již delší dobu a nevěnoval se jim.

Článek

"Odstraněno by to mělo být do 15. února, což je požadavek hasičského záchranného sboru, který na to přišel při pravidelné prohlídce," řekla Právu tisková mluvčí DP Michaela Kuchařová. "My jsme tu zprávu dostali minulé pondělí," uvedla a doplnila, že v žádném případě nejde o ohrožení cestujících, protože by to muselo být ve zprávě zmíněno. "V okamžiku, kdyby to jakkoli ohrožovalo provoz metra, tak bychom samozřejmě omezili provoz v tom určitém úseku," sdělila Kuchařová s tím, že mají všemi příslušnými orgány potvrzeno, že provoz je bezpečný.

Generální ředitel DP Milan Houfek k chybám ventilace v metru Právu řekl: "Ve středu jsem se k té informaci dostal po šesté hodině večer. Původní informace zněla, že jeden ventilátor není funkční. Přestože ho naši lidé nepřevzali a měla se o něj starat společnost Skanska, při prosincové kontrole se zjistilo, že ventilátor zůstal nefunkční." Podle Houfka se jednalo o místo ve ventilační šachtě v Čelakovského sadech u stanice Muzeum.

Později Houfek dle svých slov zjistil, že problém vznikl tím, že při kontrole nebyl přítomen pracovník společnosti Skanska, který měl zabezpečit odvětrávání případného kouře na místě. "Ženeme vzduch do metra a měl být zabezpečen stav pro případ požáru v metru, kdy se obrátí chod ventilátoru, aby případné spaliny či zahoření nešly dovnitř, ale ven. A to ne přes dálkové ovládání, ale do 10 či 15 minut to měl zařídit pracovník dodavatele společnosti Skanska," vysvětlil Houfek a zdůraznil, že dnes je vše již zabezpečeno.

Podivuje se skutečnosti, že ačkoli se kontrola konala v prosinci, problém se v tisku objevil až v den zasedání zastupitelstva pražského magistrátu. "Dnes jsme ve stavu, kdy se to jednoznačně zabezpečilo, už jsem viděl i hasičské protokoly. Šlo o organizační věc a není to opravdu otázka bezpečnosti cestujících," uzavřel Houfek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám