Hlavní obsah

Dopady brexitu na EU budou nepříjemné, předpokládá Zeman

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Podle prezidenta Miloše Zemana bude mít rozhodnutí britských voličů pro Evropskou unii nepříjemný dopad. Tandem Francie a Německa podle něj totiž již nebude vyvažován britským vlivem a podle něj neefektivní Evropská komise zároveň bude mít „volnější ruce”. Zeman to uvedl v rozhovoru se svým mluvčím Jiřím Ovčáčkem na internetové televizi OVTV.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Jsem zklamán jako mnoho jiných lidí, kteří si uvědomovali, jaké důsledky to bude mít jak pro Velkou Británii, tak pro Evropskou unii,” uvedl Zeman.

Prezident připomněl, že pro odchod z EU se vyslovila pouze „mírná většina voličů”. Podle konečných výsledků se pro odchod z Unie vyslovilo 51,9 procenta voličů, tedy 17,4 miliónů lidí. Pro setrvání v EU se vyslovilo 48,1 procenta (16,1 miliónu lidí).

Zkušenosti s migrací

Zeman zdůraznil aspekt migrace a negativní zkušenosti, které s ní Britové mají. „Britové už mají statisíce migrantů na svém území, zejména z Pákistánu, a právě v Británii vznikl termín 'no go area', to znamená oblast, kam se večer neodvažují ani policisté,” naznačil prezident, co mohlo přispět k jejich rozhodnutí odejít z EU.

V reakci na dotaz týkající se dopadů na EU Zeman konstatoval, že rozhodnutí Británie bylo mimo jiné způsobeno „velmi neefektivním výkonem” Evropské komise. Při té příležitosti opět zmínil i postoj k migrační krizi. „Evropská komise teď bude mít poněkud volnější ruce,” dodal.

„Každé zúžení evropského trhu samozřejmě vede ke zhoršení ekonomických podmínek,” predikoval závěrem možný dopad brexitu na ČR.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám