Hlavní obsah

Domažlicko se potýká s laděním digitálního vysílání

Právo, Novinky, ČTK, paš, ib
DOMAŽLICE

Domažlicko zažilo "televizní" sobotu. O půlnoci tu skončil analogový signál a region přijímá pouze digitální vysílání. Mnoho lidí ráno vidělo místo obrazu jen zrnění a vyrazili koupit set-top box. Jiní otáčeli anténu z vysílače Vraní vrch, který přestal vysílat, jinam. Většina ale byla na změnu připravena.

Článek

Set-top boxy šly na odbyt hlavně v posledním týdnu. "Poslední týden byl hektický, počet zákazníků byl víc než dvojnásobný. Ale zdaleka není konec. Zájem, počítám, bude přetrvávat ještě celé září. Už se těším na pondělí, až přijdou ti, co to nestihli," konstatoval jeden z největších prodejců elektroniky na Domažlicku, David Rácz.

Lidé, kteří až dosud přijímali analogový signál z Vraního vrchu, přešli o půlnoci na digitální. Kvalita obrazu se podle něj určitě zlepšila. "Nepraská to, nezrní, neběhají tam duchové," řekl prodejce. Výjimkou může podle něj být několik málo lidí z těsného okolí vysílače, kteří měli dosud extrémně dobrý příjem analogového signálu.

Někteří lidé si například stěžují na to, že signál se občas "rozsype" do kostiček. Mnohdy k tomu stačí, když soused zapne vysavač. Jsou zde i výtky, že obraz je méně kvalitní. Většina však tvrdí opak. Mnohdy je problém s tím, že lidé neumějí signál správně naladit.

"Počkal jsem si na to, přesně o půlnoci se vypnula Česká televize a asi o deset nebo 15 sekund později Nova," řekl Jiří Anderle z Klenčí pod Čerchovem. Je to jedno z míst, kde si lidé na horší příjem signálu stěžují. "Mám anténu otočenou na Krašov, ale není to moc kvalitní," dodal. Konec analogového vysílání z Vraního vrchu někteří lidé řešili tak, že přetočili antény na jiné vysílače. Ne všichni ale tu možnost měli.

Vše začalo jediným kliknutím myší

Bez šampaňského a dramatických gest odstartovala o páteční půlnoci éra digitálního televizního vysílání v Česku. Ke konci analogových časů na Domažlicku, které má teď jako první v republice už jen digitální příjem, stačilo pouhé kliknutí počítačovou myší. A to nikoliv na tamním vysílači Vraní vrch, ale sto padesát kilometrů od něj.

"Změnu provede náš pražský dispečink pomocí jednoduchého softwarového příkazu," vysvětlil v pátek Právu mluvčí českých radiokomunikací Pavel Kočiš.

Všeruby přijímají čtyři vysílače, ale problémy mají stále

Jedním z míst, kde mají lidé problém s příjmem, jsou Všeruby. "Podle radiokomunikací máme digitálním signálem pokryto 15 procent obce," řekla starostka Ludmila Rousová. Obec má kolem 800 lidí a příjímá signál ze čtyř vysílačů. Digitalizace se proto dotkla jen některých obyvatel. "Říkali mi, že problém tady byl i s analogovým signálem, dokud nebude digitální vysílání na všech vysílačích, pro nás se toho moc nezlepší," domnívá se starostka. Lidé v obci proto podle ní asi nejčastěji řeší špatný příjem nákupem satelitu.

O digitalizaci se mluví deset měsíců. Tolik času měli občané Domažlicka na přípravu. Ne všem tento čas stačil.

"Všechno děláme na poslední chvíli. Jsme přece v Čechách," komentoval stav starosta Domažlic Miroslav Mach. I on, jak přiznal, se s tím potýká: "Připravený jsem jen částečně - na chalupě, instalaci set-top boxu doma nechávám také na poslední chvíli."

"Německé" set-top boxy od TV Nova

Mluvčí TV Nova Veronika Šmítková na internetových stránkách objasnila situaci kolem údajných německy mluvících set-top boxů, které měla Nova poskytnout v rámci kampaně na Domažlicku občanům a organizacím. Slovy ředitele techniky Ivo Ferkla uvedla, že "...všechna zařízení jsou vybavena manuálem v češtině, je potřeba, aby se uživatel seznámil se způsobem základního nastavení".

Podobně hovoří i starosta Mach: "Je nezbytné upravit nastavení řeči." Dodal, že Nova obdarovala v Domažlicích řadu škol, školek a dalších zařízení. S problémem správného naladění set-top boxu se setkal i prodejce David Rácz. "Vyladit je ale mnohdy třeba také anténu a někdy pomůže i úprava kabelu," radí svým zákazníkům.

Reklama

Související témata:

Související články

Na Domažlicku končí analogová ČT a Nova

V pátek 31. srpna o půlnoci skončí analogové pozemní vysílání České televize a Novy z vysílače Vraní vrch na Domažlicku. Tato lokalita je první v republice,...

Výběr článků

Načítám