Hlavní obsah

Doležela definitivně čeká soud za "pět na stole v českých"

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Někdejší tajemník českých premiérů Zdeněk Doležel se s definitivní platností nevyhne soudnímu líčení v kauze známé jako "pět na stole v českých". V té je Doležel již od března obžalován z pokusu o podvod, kterého se podle policie dopustil tím, že si na jedné z předloňských srpnových schůzek s polským lobbistou Jackem Spyrou řekl o úplatek pěti miliónů korun.

Článek

Pražský městský soud, který měl Doleželův případ projednávat, letos v červnu rozhodl věc vrátit policii k došetření. S tím ale nesouhlasilo státní zastupitelství, podalo stížnost a té nyní Vrchní soud v Praze vyhověl.

"Rozhodnutí vrchního soudu jsme již obdrželi. To, že vyhověl naší stížnosti, prakticky znamená, že městský soud nyní musí nařídit v kauze Doležel hlavní líčení a případ projednat," řekla Právu mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová.

Doleželovi hrozí 12 let

Doleželovi, který od počátku jakoukoli vinu popírá, tak u soudu hrozí až 12 let vězení. Policie se kauzou zabývala více než rok. Někdejšího tajemníka premiérů viní z toho, že Spyrovi na tajných schůzkách slíbil, že za zmíněný úplatek doporučí a "dostane zpět do hry" o Unipetrol společnost Seta. Za tuto firmu, na kterou měl údajně úzké vazby podnikatel Tomáš Pitr, tehdy Spyra lobboval.

Seta tehdy bojovala se společností Agrofert majitele Andreje Babiše o to, kdo se stane po prodeji petrochemického holdingu Unieptrol polskému koncernu PKN Orlen (v roce 2004) českým partnerem Orlenu.

Setkání Doležela se Spyrou však natočila skrytou kamerou televize Nova, která rozhovory odvysílala a policie pak prvního z nich obvinila. Druhý z hlavních aktérů případu v něm figuruje jako hlavní svědek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám