Hlavní obsah

Doležel vypovídal před komisí k Unipetrolu rozporuplně

ČTK, Novinky, ČT
PRAHA

Před sněmovní vyšetřovací komisí k Unipetrolu ve čtvrtek předstoupili bývalý tajemník premiéra Zdeněk Doležel a polský lobbista Jacek Spyra, který začal na odpovídat na otázky kole sedmé večer. Na výpověď podnikatele Roberta Piksy proto večer asi nedojde. Odpovědi Zdeňka Doležela byly podle členů komise nepřesvědčivé a často si odporovaly.

Článek

Bývalý tajemník se bránil, že kvůli odposlechům používal šifrovanou řeč. Věta "pět na stole v českých" neměla znamenat žádost o úplatek, ale informovat, kolik lidí se účastní schůzky a jaké jsou národnosti. Poslancům vysvětloval, že se Spyrou měl dohodnutý slovník, v němž hodnocení 1 až 5 určovalo, jak důležití lidé se budou další schůzky účastnit. Slovo "pět" prý znamenalo nejvyšší důležitost - tedy účast někdejšího předsedy ČSSD Stanislava Grosse a ministra průmyslu Milana Urbana (ČSSD).

Předseda komise Pavel Hojda (KSČM) i zástupce ODS v komisi Martin Říman označili Doleželovu výpověď za nevěrohodnou. Martin Říman řekl. "Domnívám se, že takzvaná šifrovací řeč vznikla až poté."

Na přímou otázku televizního reportéra přesto Doležel zopakoval, že věta neznamenala žádost o úplatek. Schůzek se podle svých slov účastnil, aby chránil premiéra.

Zcela opačně než Doležel se vyjadřoval polský lobbista Jacek Spyra. Podle něj šlo o úplatek ve výši pěti miliónů korun,který po něm Doležel chtěl. 

Podle Spyry byl prodej Unipetrolu zmanipulován

Podle polského lobbisty Jacka Spyry, který je klíčovým svědkem v kauze privatizace Unipetrolu, byl prodej této společnosti zmanipulovaný. Česká a polská vláda se předem dohodly, že Unipetrol získá polský koncern PKN Orlen, řekl Spyra ve čtvrtek večer před sněmovní vyšetřovací komisí. Důkazy komisi neposkytl, naznačil ale některé souvislosti, které se řadě poslanců zdály podezřelé.

"Přímý důkaz v ruce nemám, ale spousta dokumentů nasvědčuje tomu, jakým způsobem mohlo dojít k manipulaci privatizace," řekl Spyra.

Generální ředitel PKN Orlen Zbigniew Wrobel Spyrovi prý otevřeně řekl, že Seta, za kterou lobbuje, nemůže uspět, protože jen propojení s Babišem "dá Orlenu pozitivní výsledek" v privatizační soutěži. Wrobel se ho ptal, jestli má Seta "podchyceného pana (ministra financí Bohuslava) Sobotku a Grosse". Větu pronesenou na honu prý slyšeli i další lidé.

Poslancům také ukázal kopii prezentace konzultantské firmy Price Waterhouse Coopers, která údajně šéfům Orlenu radila, s kým se mají v Česku "skamarádit", aby v privatizaci uspěli. Nejdůležitější osobou byl někdejší ministr vnitra a pozdější premiér Stanislav Gross. Klíčovým prostředníkem pak byl podnikatel Andrej Babiš, který prý měl ke Grossovi "blízký vztah". Stejný materiál má podle Spyry i krakovská prokuratura, která se případem také zabývá.

Spyrova výpověď působila přesvědčivě na předsedu komise Pavla Hojdu (KSČM) i zástupce ODS v komisi Vlastimila Tlustého. "Měl jsem dojem, že komisi všechno, co je mu známo bez jakýchkoliv korekcí sděluje," řekl Tlustý. Podle Hojdy byl Spyra "velmi dobře připraven a vždy věděl o co se jedná".

Práce komise se podle slov jejích členů prodlouží o dva měsíce a výsledek bude znám v březnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám