Hlavní obsah

Doležel si staví u přehrady na Vysočině vilu

Právo, Ivan Lidmila, Jana Pechová
VELKÉ MEZIŘÍČÍ

Bývalý ředitel kabinetu premiéra Jiřího Paroubka Zdeněk Doležel si staví nedaleko hranice prvního pásma hygienické ochrany údolní nádrže Mostiště v Olší nad Oslavou, místní části Velkého Meziříčí, rodinný dům. Na klidném místě u lesa zde vlastní parcelu, na které už začaly stavební práce a jsou vidět hotové základy.

Článek

Jenom několik set metrů od Doleželovy parcely v ochranném pásmu přitom koncem osmdesátých let kvůli přehradě neušlo demolici několik stavení. Blízkost přehrady ale stavbě domu podle šéfa stavebního odboru velkomeziříčské radnice Antonína Koziny nevadí. Rozhodně prý v obci neplatí stavební uzávěra.

"Kvůli přehradě jsou v Olší pouze jiné podmínky pro výstavbu. To kvůli chybějící kanalizaci v obci. Už tam ale funguje kořenová čistírna odpadních vod, takže není problém s připojením na kanalizaci a stavět třeba i bytové domy," uvedl Kozina. Problém v blízkosti pásma hygienické ochrany vodárenského zdroje nevidí. Podle něho dokonce město Velké Meziříčí počítá v Olší nad Oslavou s rozšířením výstavby.

Vybral peníze z městské organizace

Právě ve Velkém Meziříčí Doležel působil před svým odchodem do Prahy a nástupem do řídících orgánů ČSSD

Zde, ve Velkém Meziříčí, musel také už jedno ředitelské křeslo opustit. Před pěti lety byl odvolán z funkce ředitele městského kulturního zařízení Jupiter Club, spadající pod radnici, kde byl zastupitelem za ČSSD.

Důvodem byla skutečnost, že si vybral z konta Jupiter Clubu jako jeho ředitel tři sta tisíc korun na zakoupení soukromého auta. K tomu ale neměl oprávnění. Kvůli zamezení nedovoleného používání peněz z účtu Jupiter Clubu byli tehdy ustanoveni tři jednatelé. Jedním z nich byl právě Doležel. Ten však vyzvedl peníze určené pro soukromé účely bez vědomí ostatních dvou jednatelů.

Kvůli neoprávněnému použití peněz společnosti na soukromé účely šetřila Doleželův případ policie. Ta jej jako pouhý přestupek nakonec odložila.

Prozradil ho doklad účetního

Na nesrovnalost přišli členové tehdejšího finančního výboru zastupitelstva. Ti totiž při kontrole objevili stvrzenku o půjčce tří set tisíc korun, kterou založil tehdejší ekonom mezi dokumenty.

"Myslím, že Zdeněk Doležel o té stvrzence ani nevěděl. Tehdejší účetní se tím kryl, aby se sám nedostal do maléru. Zdeněk byl v té době na dovolené a po návratu z ní zjistil, že je v průšvihu, tak peníze hned vrátil i s tehdejším běžným úrokem," vzpomíná tehdejší člen finančního výboru a radní Pavel Pešek (KDU-ČSL). Pro něho je prý dosud záhadou, jak vůbec mohl Doležel peníze dostat.

"Zajímalo by mě, jak mohl vybrat peníze, když potřeboval dva podpisy jednatelů a druhý nemohl mít. To nám nikdo nevysvětlil, jakým způsobem se k těm penězům dostal. To je právě ten největší podvod. Je to klasický případ defraudace. Vzal svému zaměstnavateli bez jeho vědomí peníze," prohlásil Pešek.

"My jsme tenkrát dali podnět, zda se nejedná o trestný čin. Dostal jsem později vyjádření, že policie případ odkládá, protože ty peníze byly vráceny a dodatečně potom i úroky. Přesto rada rozhodla vzhledem k porušení systému nakládání s veřejnými penězi o odvolání ředitele," potvrdil starosta František Bradáč (KDU-ČSL).

Po průšvihu na ministerstvo

Za měsíc po odvolání z křesla ředitele Jupiter Clubu se ale Zdeněk Doležel už vyhoupl až na místo personálního šéfa ministerstva vnitra. To řadu lidí doslova šokovalo. Sociální demokraté se tenkrát ale ve věci značně medializovaného průšvihu svého člena spokojili s vysvětlením, že vedení radnice vyhodilo šéfa Jupiter Clubu z politických důvodů. Svědčí o tom vzpomínky tehdejšího krajského šéfa ČSSD Vysočiny Vojtěcha Vymětala, který dnes řediteluje třebíčskému úřadu práce.

"Jisté hlasy tvrdily, že to bylo politicky motivované," řekl Vymětal. Na argument Práva, že půjčka 300 tisíc korun z peněz organizace na nákup soukromého osobního vozu je nezpochybnitelný fakt, kterým se zabývala i policie, odpověděl: "To říkáte vy."

Jak doplnil, vysočinská organizace se ke katapultu Doležela do funkce vysokého státního úředníka nijak nemíchala a ani dnes prý nevidí důvod, proč by to měla dělat. "Když nastupuji kamkoli do práce, mám s sebou doklady z předchozích zaměstnání," přesunul Vymětal zodpovědnost na lidi, kteří Doležela jmenovali.

Právo se na názor na nečekané jmenování Doležela do vysoké funkce v době jeho profesního selhání ptalo v té době i tehdejšího premiéra Miloše Zemana při jeho návštěvě v Třebíči. Expremiér však dotaz odbyl upozorněním na presumpci neviny a s dalšími podrobnostmi odkázal Právo na tehdejšího ministra vnitra Stanislava Grosse.

Doležel v předsednictvu soc. dem. podle svých slov zasedá třetí volební období. Do ČSSD vstoupil v roce 1994, prý na něj tolik zapůsobil právě Zeman.

Současný krajský šéf ČSSD Zdeněk Chlád přiznal alespoň to, že Doleželovo odvolání z doby před pěti lety vnímal jako průšvih. "Ale vím o tom jen z doslechu," řekl.

Straničtí kolegové vyčkávají

K současné kauze se sociální demokraté na Vysočině nechtějí příliš vyjadřovat a odvolávají se na vyšetřování policie. Většina jich ale přiznává, že se jim případ pranic nelíbí. "Je to nepříjemné. Nahrávka, kterou jsem viděl, sice byla dost neurčitá a možná je to i pomluva, ale to, co tam Doležel říkal, bylo ošklivé. Jeho dodatečné vysvětlení na mě navíc nepůsobí dostatečně věrohodně," přiznal se Chlád.

Podobně mluví místopředseda žďárské okresní organizace sociálních demokratů Vladimír Novotný. "Nepovažuji to za šťastnou záležitost, ať už je to pro něho osobní tragédie, nebo je to pravda. Nevrhá to špatné světlo jenom na něho, ale i na ostatní. Více nemohu říci. Od doby, kdy se kauza objevila, jsem s Doleželem nemluvil," prohlásil Novotný. Podle něho se budou v nejbližších dnech případem zabývat okresní a krajský výkonný výbor.

Doležalova kauza bude také na programu velkomeziříčské místní organizace ČSSD. "Snažil jsem se se Zdeňkem spojit, ale nepodařilo se mně to. V pátek bude mít věc na programu výbor a šestnáctého září členská schůze. Ta by mohla nějaké stanovisko zaujmout," potvrdil její předseda Josef Komínek.

Reklama

Související články

Paroubek vyhodí ředitele svého kabinetu

Premiér Jiří Paroubek se podle informací deníku Právo rozhodl v pondělí propustit ředitele svého kabinetu Zdeňka Doležela kvůli tomu, že Doležel vystupuje...

Výběr článků

Načítám