Hlavní obsah

Doležel půjde kvůli "pěti na stole v českých" před soud

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Státní zástupkyně poslala k soudu někdejšího šéfa kabinetu českých premiérů Zdeňka Doležela, a to v souvislosti s korupční kauzou kolem privatizace Unipetrolu známou jako "pět na stole v českých".

Článek

"Obžaloba byla v pátek dopsána a odeslána k pražskému městskému soudu," řekl v pátek Právu mluvčí městského zastupitelství Martin Omelka. V případě odsouzení hrozí Doleželovi až 12 let za mřížemi. On jakoukoli vinu odmítá.

Loni v listopadu policie dokončila vyšetřování této korupční kauzy, obviněného seznámila bez větších námitek se spisem. Poté po více než roce od prvních poznatků k případu navrhla vyšetřovatelka postavit Doležela za trestný či pokus o podvod před soud. Žalobkyně s jejím návrhem souhlasí, řekl k tomu  Omelka.

Začalo to se Spyrou

Pokusu o podvod se podle policie dopustil Doležel tím, že si na jedné z předloňských srpnových schůzek s polským lobbistou Jackem Spyrou řekl o úplatek pěti miliónů korun. Chtěl ho prý za to, že doporučí a dostane "zpět do hry" o Unipetrol společnost Seta, za kterou Spyra lobboval.

Vše ale natočila skrytou kamerou TV Nova, která tajné rozhovory odvysílala. "Musel si (Doležel) být vědom, že to, za co chtěl po Spyrovi peníze, nemůže splnit," vysvětlil při loňském dubnovém obvinění bývalého šéfa kabinetu premiérů Stanislava Grosse a Jiřího Paroubka mluvčí zastupitelství Omelka.

Seta, na kterou má údajně úzké vazby kontroverzní podnikatel Tomáš Pitr, bojovala se společností Agrofert majitele Andreje Babiše o to, kdo se stane po prodeji petrochemického holdingu Unipetrol polskému koncernu PKN Orlen v roce 2004 českým partnerem Orlenu.

Oba muži hovořili na tajných schůzkách mimo jiné o korupci politiků i o privatizaci Unipetrolu, kterou chtěl Spyra údajně zpochybnit či do ní zasáhnout a získat výhody pro Setu. Snažil se prý vyjednat zrušení dohod a smluv, jež uzavřel Orlen s Agrofertem v souvislosti s prodejem Unipetrolu. Doležel jakékoli podezření z korupce od počátku popíral. Při předloňském prosincovém výslechu před sněmovní vyšetřovací komisí, která se případem rovněž zabývala, řekl, že slova "pět na stole v českých" nebyla žádostí o úplatek, ale tajnou šifrou. Naopak Spyra poslancům řekl, že ho Doležel o úplatek žádal. Kódovou řečí s ním prý nemluvil.

Okolnosti privatizace Unipetrolu a podezření z korupce vyšetřují také polští policisté. Zmínil se o ní bývalý člen vedení PKN Orlen Krzysztof Kluzek. Podle jeho výpovědi před zvláštní komisí polského parlamentu mělo být na úplatcích mezi české a polské politiky rozděleno 42 miliónů eur (1,2 miliardy korun). Tyto informace prý Kluzek obdržel právě od Spyry.

Doležel má více vroubků

Doležel se musel loni v listopadu s vyšetřovacím spisem seznamovat ve vazební věznici, kde byl tehdy umístěn za jiné skutky související s údajným podvodným čerpáním peněz z evropských fondů na opravu zámku v Budišově a rekonstrukci třebíčského zámku. V únoru už byl ale stejně jako ostatní členové obviněné skupiny kolem bývalého budišovského starosty Ladislava Péti propuštěn na svobodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám