Hlavní obsah

Doležal zvažuje odchod z kandidátky

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Imunity zbavený poslanec Vladimír Doležal (ODS) zvažuje, zda nestáhne svou kandidaturu ve volbách do Sněmovny. Obává se ale, aby tento jeho případný krok nebyl považován za přiznání viny. Tu totiž vylučuje a tvrdí, že se ničeho nezákonného nedopustil.

Článek

"Samozřejmě že jedna z možných variant to je, ale já trvám na tom, že jsem nic neudělal, a možná by moje vzdání se kandidatury mohlo být vnímáno jako přiznání viny," uvedl včera Doležal na dotaz Práva, zda o takovém kroku přemýšlí.

Ze strany cítí podporu

Poslanec je na šestém místě pražské kandidátky ODS a má plnou podporu své strany. Její členové o možných změnách kvůli vydání Doležala policii za údajný 800tisícový úplatek nyní neuvažují. "V lednu na to bude dostatek času, abych vše zvážil a udělal rozhodnutí," prohlásil poslanec. Připomněl, že ODS není stranou, kde by se škrtalo z kandidátek, takže definitivní rozhodnutí ponechali jeho straničtí kolegové výhradně na něm.

"Lidé z naší strany zatím ani takovou věc nenaznačili, z jejich strany jsem zaznamenal podporující ohlasy," uvedl.

To Právu potvrdil místopředseda ODS Petr Nečas, stejně jako Marek Benda, který je na kandidátce za Doležalem, na devátém místě. Benda však nevyloučil, že v budoucnu by vyšetřování mohlo případně zamíchat kartami. "Vydání bylo politické rozhodnutí, kdy se soc. dem. dohodla s komunisty. Pražskou kandidátku to nemůže v žádném případě ovlivnit. Jinou věcí je případné další vyšetřování této trestní kauzy," řekl Právu Benda.

Spoléhá na soud

Doležal v prvních reakcích na stíhání tvrdil, že sám požádá o zbavení imunity, avšak posléze svůj názor změnil se zdůvodněním, že má obyčejný lidský strach, neboť policie podle něj postupuje nestandardně. Včera přiznal, že se s celou věcí musí vyrovnat.

"Moje důvěra v lidi začíná být poměrně dost nabouraná. A když za mnou někdo přijde, abych každého lustroval, jestli to není nějaký grázl, který se chce někomu pomstít, to je hrozná představa," řekl.

Narážel tak na fakt, že jeden z podnikatelů, kteří se na něj obrátili kvůli prodloužení nájemní smlouvy na jejich autobazar, udal poslance policii. "To je hrozná lidská zkušenost, kterou jsem udělal, možná by si ji měl prožít Paroubek," tvrdil Doležal a dodal: "Vím, že mám dost nepřátel, a tohle bych jim nepřál, není o co stát."

Doležal věří, že moc soudní funguje jinak než moc výkonná a soud tak prokáže jeho nevinu. "Spoléhám na jeho nestrannost a objektivitu," poznamenal poslanec s tím, že z politizace případu viní zejména ministra vnitra Františka Bublana.

Ten se podle něj za pomoci vyšetřovatelů snažil ovlivnit některé členy imunitního výboru, kteří na základě policií předložených zjištění nechtěli pro Doležalovo vydání hlasovat.

Za svého člena se včera postavila ODS. "Není to poprvé, co ministr Bublan skandálním způsobem zasahuje do vyšetřování politických kauz týkajících se oponentů vládní sociální demokracie. Co se ještě musí stát, aby to bylo naposledy?" uvedl Nečas v písemném prohlášení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výbor nedoporučil vydat Doležala ke stíhání

Mandátový a imunitní výbor Sněmovny nedoporučil vydání poslance Vladimíra Doležala (ODS) k trestnímu stíhání. Policie jej podezřívá z korupce kvůli obchodování...

Výběr článků

Načítám