Hlavní obsah

Dolejš: Šlo o politicky motivovaný útok

Právo,
PRAHA

Poslanec a místopředseda KSČM Jiří Dolejš, kterého v noci na středu surově napadli neznámí útočníci, poskytl Právu rozhovor. Dolejš je přesvědčen, že se stal obětí brutálního útoku kvůli své politické příslušnosti.

Článek

Na první pohled je vidět, že útok na vás byl velmi brutální. Jak rozsáhlé máte zranění a jak se cítíte?

Lékařský nález ještě není vyčerpán, ale mám šitou hlavu, naražená žebra, hrudní koš a nosní kosti. Avšak zranění, ze kterého mám největší obavy, je pravé oko, které je teď tak oteklé, že se mi ho zatím nepodařilo otevřít. Na tomto oku mám šest dioptrií a v době napadení jsem měl kontaktní čočky. Naštěstí jsem je stihl vyndat, než mi oko oteklo.

Kde a jak k incidentu došlo?

Zdržel jsem se v Poslanecké sněmovně, takže kolem půlnoci jsem vystoupil z tramvaje na Hradčanské a vycházel z podchodu metra směrem do Bubenečské ulice. Logika toho, že šlo o cílený útok, je v tom, že jsem viděl skupinku lidí, která po mně, jak se říká, vystartovala. Když jsem totiž mezi tímto hloučkem procházel, protože jinou možnost jsem neměl, zaslechl jsem, že někdo říká Hele, to je ten komunistickej hajzl a další poznámky v tom smyslu, že jsem komunistická svině. Takováto agrese není běžná, přesto jsem se s ní už setkal. A vím, že nejlepší je na ni nereagovat. Šel jsem tedy dál k domovu a nevšímal si jich. Asi po dvou stech metrech jsem zaslechl za sebou dupot. Než jsem se stačil otočit, už jsem dostal ránu do obličeje - do pravého oka - a byl jsem sražen k zemi. Kopali do mne a mlátili mne pěstmi. Do tváře jsem jim už neviděl, mohl jsem sledovat jenom jejich nohy. Během útoku nikdo nemluvil, slyšel jsem jen funění. Odhaduji, že byli tři. Vzhledem k tomu, že ulice byla prázdná, nemohl to podle mne být nikdo jiný než ti, které jsem míjel u podchodu. Nešlo o loupežné přepadení, protože mi zůstala aktovka i peněženka a také keramika, kterou jsem si ten den nesl domů. Takže mne neokradli, pouze mne seřezali. Vzhledem k původnímu verbálnímu útoku usuzuji, že šlo patrně o politicky motivovaný útok. Jiné vysvětlení nemám. 

To se nenašel nikdo, kdo by vám pomohl?

Jak jsem řekl, šlo o pozdní dobu. Možná někde v dálce se nějaký opozdilec vracel domů, ale v blízkosti nebyl nikdo. 

Jste schopen odhadnout, jak dlouho vás mlátili?

Když do vás tlučou, tak máte pocit, že čas se vleče, ale nemuselo to tak dlouho trvat. Možná dvě tři minuty. 

Ohlásil jste to okamžitě policii?

Největší obavu jsem měl o oko, tak jsem šel nejdřív na pohotovost. Sanitkou mne odvezli do Ústřední vojenské nemocnice, kde mne ošetřil odborný lékař, a až po návratu domů jsem volal na policii. Nehrozilo nebezpečí z prodlení, protože útočníci okamžitě zmizeli, a pak mi také dost dlouho trvalo, než jsem se po napadení doplížil domů. Tam jsem navíc zjistil, že mi chybí mobil, tak jsem musel nejdřív shánět telefon, abych vůbec mohl zavolat.

Byl jste schopen dát policistům popis pachatelů?

Jak jsem řekl, po sražení k zemi jsem viděl jen nohy útočníků. Ale hlouček, který stál u podchodu, vypadal - až na invektivy - tak fádně, že mě nezaujal. Šlo o muže v plné síle, kolem pětatřiceti let.

Středeční dopolední lékařská vyšetření potvrdila už pouze předchozí nálezy?

Oční opuchlina trvá a bohužel se mi nepodařilo ji srazit, rána hnisá a je otevřená, takže důkladnější prohlídka oka se zatím nemohla uskutečnit.

Nemohlo jít třeba o partu podnapilých lidí, která jen hledala oběť, na které by si mohla svou agresivitu vybít?

Neřekl bych, že byli podnapilí. Nemluvili vůbec hlasitě, nekřičeli, ale spíše tlumeně. Nešlo o opileckou agresi, to je můj dojem. Agresivita, bohužel, ve společnosti je. Samozřejmě že poslední týdny předvolební kampaně tomu nepřidávají. 

Už se vám osobně kvůli incidentu ozvali politici či ústavní činitelé?

Přiznám se, že zatím běhám jenom mezi nemocnicí a policií, takže jsem trošku odříznutý. Takže první projevy solidarity jsem zažil teď ve Sněmovně, kde jsem se na chvíli zastavil. Postoj Sněmovny daný usnesením je myslím jednoznačný. Každý si uvědomuje, že to není pouze o komunistech, ale že je to o politické kultuře. 

Předpokládám, že jste v pracovní neschopnosti, a tudíž je ohrožena i vaše volební kampaň?

Musel jsem si nechat vystavit neschopenku a odřeknout zahraniční cestu, protože v tomto stavu se nemohu nikam vydat. Zdraví je na prvním místě. Ani nevím, zda se budu moci zúčastnit oslav 1. máje.

Vzhledem k velkému množství příspěvků, které porušují pravidla, byla diskuze zrušena. Slušným čtenářům se tímto omlouváme.

Reklama

Související články

Poslanci: Napadení Dolejše je odporný čin

Poslanci ve středu odpoledne odsoudili fyzické napadení komunistického poslance Jiřího Dolejše, jenž byl v úterý večer napaden třemi muži ve věku 30 až 32 let....

Výběr článků

Načítám