Hlavní obsah

Dolejš se i přes zranění chystá na 1. máje

Právo, jig
PRAHA

Prvomájové oslavy na pražském Výstavišti si nenechá ujít místopředseda KSČM Jiří Dolejš, který byl v noci na středu brutálně zbit skupinou mužů kvůli svému politickému přesvědčení.

Článek

"Lékaři mi povolili vycházky, ale nesmím to přehánět. Chtěl bych se u Křižíkovy fontány ukázat alespoň na chvíli," řekl na dotaz Práva místopředseda, který je dvojkou na pražské volební kandidátce. Poslance Dolejše napadla v noci na středu skupinka mužů v pražských Dejvicích, když se vracel ze Sněmovny domů. Pěstmi a kopanci mu způsobila zranění pravého oka, tržnou ránu na hlavě i naražení hrudního koše, žeber a nosní kosti.

v pátek Dolejš navštívil parlamentního lékaře Františka Kostku, který mu prodloužil pracovní neschopnost. Lékaři jsou podle Dolejše optimističtí a věří, že nejvíce postižené oko zůstane bez následků. "To se potvrdí zřejmě až ve středu," míní. Zároveň prozradil, že kvůli stresu se mu výrazněji zvýšil tlak a lékaři mu nasadili léky. "Ve čtvrtek večer jsem měl dokonce i horečku, ale už se cítím mnohem lépe, i když naražené kosti stále hodně cítím," poznamenal.

Odmítá nařčení z opilosti

 Dolejš kvůli napadení čelí i řadě spekulací. Ve Sněmovně se totiž ten večer zúčastnil společných oslav narozenin Marty Bayerové z KSČM a šéfa poslanců ČSSD Michala Haška. Oba jsou ze stejného regionu, z Jihomoravského kraje. "Naprosto odmítám spekulace, že jsem byl opilý. Jednak jsem přišel na oslavu později, takže jsem měl jen několik deci vína. Navíc jsem měl za sebou vydatnou večeři a vypité víno při mé tělesné hmotnosti nemohlo být vůbec znát," řekl Dolejš. Připomenul, že po zranění se musel o sebe postarat sám. "Jel jsem na pohotovost, do nemocnice i na policii. Všichni by přece museli poznat, zda jsem pod vlivem alkoholu," dodal rozhořčeně.

Nejvíce však Dolejše překvapují spekulace, že byl napaden fundamentalisty z KSČM. "To jednoznačně odmítám," zdůraznil. Také Bayerová na dotaz Práva popřela, že by se Dolejš na oslavě opil. "Přišel v podstatě v době, kdy už většina hostů odcházela. Navíc mi Jirka pomáhal sklízet věci. To bych přece na něm poznala. O opilosti nemůže být vůbec řeč," reagovala dotčeně.

"Bezohledný kapitalismus"

Útok na Dolejše odsoudil výkonný výbor KSČM. Žádá důkladné vyšetření a potrestání viníků. Podle komunistů se polistopadová společnost zmítá v atmosféře "divokého a bezohledného kapitalismu", kdy honba za penězi a politickou mocí křiví mezilidské vztahy i morálku.

Cílem antikomunistické kampaně je vyřadit ze hry KSČM, která ukazuje cestu k sociálně spravedlivé společnosti, míní vedení strany. "Dnes se násilí a manipulace obracejí proti komunistům, zítra může postihnout každého, komu jde o lepší život pro lidi," uvádí ve svém stanovisku.

Policie stopu nemá

V policejním vyšetřování útoku na Jiřího Dolejše nenastal zatím žádný obrat. Žádní svědkové činu se nepřihlásili. Útočníci jsou stále neznámí. "Vyšetřování je stále v běhu, žádný podrobnější popis pachatelů činu jsme nezískali," řekl k případu policejní mluvčí Ladislav Bernášek. Sám Dolejš se krátce po činu vyjádřil, že pachatelé jeho pozornost ničím neupoutali. A když byl sražen k zemi, viděl jen jejich nohy.

Pro velké množství nevhodných příspěvků byla diskuse zrušena. Omlouváme se těm, kteří slušným způsobem vyjadřovali své názory.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám