Hlavní obsah

Dohnal padl, poslanci si konečně chtějí posvítit na hospodaření NKÚ

Tři dny poté, co byl prezident Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) František Dohnal pravomocně odsouzen za to, že od roku 2010 odmítal poslancům poskytnout podklady pro audit hospodaření NKÚ, se zákonodárci rozhodli kontrolu znovu provést. Ve čtvrtek to oznámil šéf kontrolního výboru Vojtěch Filip (KSČM). Dohnal by měl na základě rozsudku v čele úřadu skončit.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip

Článek

NKÚ nyní vede bývalý poslanec ČSSD Miloslav Kala, který je připraven se zákonodárci spolupracovat. Úřad navíc chystá vlastní audit.

"Platí obecně, že jsem připraven jednat s kýmkoli o překlenovacím období do zvolení (nového prezidenta). Jsem připraven vysvětlovat svoje kroky, jsem připraven přijímat opatření, která mi budete doporučovat," řekl ve čtvrtek poslancům na jednání výboru.

Kontrolu provedeme, oznámili poslanci

Kala je rovněž informoval, že pokud jde o zaměstnance úřadu, učinil pět návrhů personálních změn, z toho ve dvou případech šlo o zaměstnance kanceláře dosavadního prezidenta úřadu. S jednou pracovnicí správní sekce je prý blízko dohodě, další dva lidé ze správní sekce podle něho čerpají dovolenou. Šéfka správní sekce Simeona Zikmundová označila v úterý Kalův postup za čistku.

Kala ve čtvrtek řekl, že připravuje dočasné převedení dvou auditorů z kontrolní sekce do sekce interního auditu s tím, že tato sekce uskuteční vnitřní audit úřadu.

"To nás nezbavuje rozhodnutí, pane viceprezidente, o tom, že kontrolu, kterou jsme měli provést na konci roku 2010 respektive na začátku roku 2011, budeme muset realizovat," poznamenal Filip.

Dohnal se ještě loučit nechce

Poslanci se snažili zkontrolovat hospodaření úřadu od roku 2009. Dohnal tvrdil, že pravidla této kontroly neupravuje žádný zákon. Dohnalovi však v pondělí odvolací soud s definitivní platností potvrdil podmíněný trest za to, že odmítl poslancům vydat podklady umožňující audit hospodaření úřadu. Dohnal tak ve funkci skončil.

Zástupci vládní koalice se v úterý shodli, že Dohnalova nástupce je třeba vybrat co nejdříve. [celá zpráva]

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf NKÚ František Dohnal

Samotný Dohnal naznačil, že využije i možnost opravného prostředku proti verdiktu, kterým je dovolání k Nejvyššímu soudu (NS). Pokud by došlo ke změně rozsudku, chtěl by dokončit mandát v čele úřadu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám