Hlavní obsah

Dobeš: Škrtám na dřeň, aby se to nedotklo učitelských platů

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr školství Josef Dobeš (VV) v rozhovoru pro Právo řekl, že v rámci vládní úsporné politiky škrtá na dřeň, ale snaží se, aby se to nedotklo platů učitelů.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Josef Dobeš (VV)

Článek

Setkal jste se spolu s ostatními ministry za Věci veřejné kvůli požadovaným škrtům na jednotlivých resortech. Jaké byly závěry?

Přijeli jsme s návrhy, co je možné škrtat. Já škrtám na dřeň, aby se to nedotklo platů učitelů. Jako ministři za VV jsme v druhém kole připraveni k celkovým úsporám přispět třetinou z celkového čísla. V první vlně za ministra financí Janoty jsme škrtali v našich resortech už 50 procent. U mě a kolegy Johna byly škrty velmi dramatické. On dával miliardu a já 1,6 miliardy z 5,6 miliardy.

Vy sám máte ušetřit tři miliardy. Lze uspořit jinde, než na platech, když na ně nechcete sahat? A kolik tedy navrhujete, že škrtnete?

Své číslo představím zítra (ve středu) na vládě. Tři miliardy dramaticky zasahují do platů učitelů, zejména v regionálním školství. Šetřím tak drastickým způsobem, že jsem třeba škrtl všechny peníze, co zbývaly na pomůcky do regionálního školství. A v podobném duchu pokračuji.

Od ministra financí však požadujeme základnu pro rok 2011. Není možné nám nařídit škrtat v nějaké výši, aniž bychom nedostali základnu.

Ministři VV tvrdí, že nechtějí škrtat více, než jejich kolegové z ODS či TOP 09. Podle jaké metodiky to chcete odvozovat?

Pokud by to bylo podle metodiky z roku 2009, že se odeberou všechny mandatorní výdaje a určí se nějaké procento, například 2,5, tak by to pro nás nebyl problém. Ale zejména já a kolega John máme jako gró mandatorní výdaje. Nedostal jsem 2,5 procenta po odečtení mandatorních výdajů, můj problém je uspořit tři miliardy, když mám gró mandatorních výdajů. Nemohu se na tu částku dostat, aniž bych je neomezil.

Logika 2,5 procenta je vcelku správná. Škrtal jsem, kam to šlo, ale nemáme všichni stejné podmínky. Kolega na ministerstvu práce má odstraněny všechny mandatorní výdaje, narozdíl ode mě či Radka Johna. A my škrtáme 2,5 procenta s těmito mandatorními výdaji

Jinými slovy chcete, aby se škrtalo na ministerstvech až po odečtení prostředků na platy.

Ano, udělejme klidně tuto metodiku. Striktně to všem dejme pryč a škrtejme. Protože lidnaté resorty, jako je školství či ministerstvo práce a sociálních věcí, jsou v tuto chvíli na tom velmi bity. Částka tři miliardy představuje 26 procent z celkového škrtání. Resort, který by měl být preferovaný, má škrtat 26 procent? To je nemyslitelné a možná nereálné.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám