Hlavní obsah

Do svého zahradnictví investoval milióny, stát mu chce vzít pozemek kvůli restitucím

– Praha
Právo, Oldřich Danda

Jízdu na horské dráze připomíná restituční příběh zahradníka Josefa Lohmanna z pražských Modřan. Patnáct let se soudí se státem o jeden a půl hektaru, na kterém leží jeho rodinné zahradnictví. Do sporu zasáhly církevní restituce a zahradník se obává o svou šestimiliónovou investici, kterou pozemek zhodnotil.

Foto: Mapy.cz

Zahradnictví Josefa Lohmanna

Článek

Poté, co v jeho prospěch rozhodl Ústavní soud a na základě jeho nálezu i prvoinstanční soud v Praze 4, to vypadalo, že bude zase hospodařit na svém. Ale křehkou naději mu před několika týdny rozmetal odvolací Městský soud v Praze, který dal za pravdu Státnímu pozemkovému úřadu. Rozhodl, že pozemek má patřit státu a může být v rámci církevních restitucí vrácen modřanské farnosti.

Lohmann Právu řekl, že se nevzdává a připravuje dovolání k Nejvyššímu soudu. „Když vám Ústavní soud dá za pravdu, neznamená, že je to vaše,“ hořce zhodnotil dlouholetý spor.

Zahradnictví v Modřanech provozuje již od roku 1990. Pozemek si nejdříve pronajímal od Obvodního podniku služeb v Praze 4 a v roce 1992 jej odkoupil za 750 tisíc korun.

Pozemek měl být blokován

Během dalších deseti let do zahradnictví investoval skoro šest miliónů korun. V roce 2002 jej ale čekal šok. Státní pozemkový fond totiž uspěl u soudu s tím, že pozemku se stát nemohl zbavit, protože měl být blokován. V minulosti totiž patřil římskokatolické farnosti v Modřanech a stát se v zákoně o půdě zavázal církevní pozemky blokovat do doby, než se rozhodne o restitučním zákonu.

Od té doby se modřanský zahradník se státem soudí. Nakonec uspěl až v roce 2012 u Ústavního soudu. Ten na rozdíl od nižších instancí, které řešily pouze právní pohled, přihlédl i k okolnostem, jak se Lohmann k pozemku dostal, i k tomu, že na pozemcích postavil budovy zahradnictví.

Ústavní soud tehdy poprvé prolomil blokační paragraf. Podle soudců totiž Lohmann získal pozemek v dobré víře. „Následné zjištění existence zákonné překážky převodu nemůže jít k tíži jednotlivce, který zcela oprávněně důvěřoval ve správnost postupu státu,“ uvedli tehdy ústavní soudci.

„Nové křivdy? Nepřípustné“

Loni v létě přijal tento názor za svůj i soudce Dušan Doubek ze soudu v Praze 4. Podle něj stát nemůže napravovat staré křivdy na církvi křivdami novými na soukromých podnikatelích.

„Navíc stát se nemůže dovolávat ochrany vlastnictví pozemků, když svými úkony kolizi těchto práv sám způsobil,“ uvedl v rozsudku, který má Právo k dispozici. Na pozemku Lohmannovo zahradnictví stále podniká, pronajímá si ho od SPÚ za cenu v místě obvyklou, ale soudní spory mu značně ztěžují podnikání.

„Taky byste z toho byl nešťastný. Neuvěřitelně mi to totiž komplikuje život, protože už tu nechci investovat. Udělal jsem tady plyn, další energie, kanalizaci. A nedokážu si představit, jak ty peníze budu z pozemkového úřadu vytahovat,“ řekl Lohmann Právu.

Rozhodnutí bude respektovat

Ačkoli podal dovolání k Nejvyššímu soudu, Státní pozemkový úřad může odstartovat proces vydávání pozemku podle restitučního zákona modřanské faře, protože dovolání nemá odkladný účinek. Je ale možné, že si SPÚ raději počká, jak Nejvyšší soud rozhodne.

Související témata:

Foto: Ústavní soud, Novinky

Ústavní soud

Foto: Igor Zehl, ČTK

Budova Nejvyššího soudu v Brně

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Modřanský farář Josef Pecinovský Právu řekl, že budou rozhodnutí soudu respektovat, i kdyby nakonec v soudním maratónu stát prohrál a nebude moci pozemek faře vydat. „Jsme si vědomi, že jde jen o částečnou restituci, a když to nedostaneme zpět, tak se bude svět točit dál,“ řekl Právu modřanský farář.

Reklama

Související články

Církve zaplavují soudy žalobami

Církevní restituce se masívně přesunuly ze státních úřadů k soudům. Od začátku roku poslaly církve a řády českým soudům další stovky žalob. „Z evidence je...

Výběr článků

Načítám