Hlavní obsah

Do struktury policie by politici mluvit neměli, říká Tuhý k reorganizaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policejního prezidenta Tomáše Tuhého nejvíc mrzí, že do plánované reorganizace policejního sboru vstoupila politika. Politici by podle něj měli být mimo diskusi o struktuře jakéhokoliv bezpečnostního sboru. Řekl to v pátek v rozhovoru s ČTK. Změny v policejním sboru v minulých týdnech vyvolaly ostrou roztržku mezi ČSSD a hnutím ANO uvnitř vládní koalice.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Policejní prezident Tomáš Tuhý

Článek

Tuhý je šéfem policie dva a čtvrt roku. Poslední týdny, kdy se diskutuje o změnách ve sboru a sloučení protimafiánského a protikorupčního útvaru, považuje za nejtěžší chvíle ve funkci. "Bezpečnostní sbor je tady od toho, aby fungoval pro občana České republiky. Tady nedochází k přeskupování lidí, že by se zasahovalo do trestních řízení. Cílem je efektivnější práce, lepší přístup a způsob koordinování boje proti zločinu. To je cíl, který není nový," zdůraznil Tuhý.

Podle něj předchozí dva roky ukázaly, že policie funguje dobře. Zmínil například zvýšení platů u policie o deset procent, což je suma, o kterou před pěti roky přišli kvůli vládním škrtům.

Stojím za svými lidmi a za čistými úmysly, které stojí za vznikem této centrály
policejní prezident Tomáš Tuhý

Šéf policie kvůli reorganizaci čelí trestnímu oznámení ze strany bývalého člena ostravské expozitury protimafiánského útvaru Jiřího Komárka, který ho obvinil z "brutálního" úniku informací z vyšetřování. Tuhý zase podal trestní oznámení na Komárka pro podezření z pomluvy a dalších trestných činů. Nařčení podle Tuhého poškozuje důvěru v policii a zasahuje i do jeho soukromého života.

Tuhého překvapuje, že bývalí policisté podávají různá oznámení. "Pokud cítili, že se děje něco nepravého, tak měli konat. Dnes to na mě působí, že čekali na to, kdy odejdou od policie a budou se snažit nějakým způsobem, a nechci spekulovat z jakých důvodů, útočit na současné vedení policie," řekl Tuhý.

Kroky vedení policie v souvislosti se změnami prověřují také olomoučtí žalobci. "Stojím za svými lidmi a za čistými úmysly, které stojí za vznikem této centrály. Byl bych rád, aby si policie i do budoucna udržela svou nezávislost a apolitičnost," prohlásil Tuhý. Od svých podřízených prý cítí podporu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám