Hlavní obsah

Do Sněmovny dorazil jen jeden ministr. Holt makají, komentovali poslanci

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Barbora Zpěváčková

Sněmovna se ve čtvrtek opět potýkala s mizernou docházkou u interpelací, kdy se poslanci mohou obracet s dotazy na členy kabinetu. Poslanců dorazilo zhruba 90 z celkových 200. Ještě bídněji na tom byl kabinet. Z vlády nepřišel nikdo. Po přerušení schůze dorazil jen jediný ministr - šéf resortu kultury Antonín Staněk (ČSSD).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prázdné lavice Poslanecké sněmovny. Ilustrační foto

Článek

„Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážená nepřítomná vládo, všechny vás vítám,“ zahájil čtvrteční jednání řídící schůze Vojtěch Pikal (Piráti).

Debatu musel vzápětí na deset minut přerušit, protože v jednacím sále nebyl v devět hodin ani jeden člen vlády a Sněmovna nemohla jednat. Poté dorazil ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD), další desítka ministrů se omluvila z pracovních důvodů či z důvodu zahraniční cesty.

„Jak makají ministři naší vlády. Dnes jsou v plánu interpelace, tak jako vždy ve čtvrtek, když jedná Sněmovna. V ministerských lavicích ani noha,“ komentoval poslanec Vlastimil Válek (TOP 09).

„Jak si vláda ČR váží demokratické diskuse. Právě probíhají písemné interpelace. Nemá ale kdo odpovídat - přítomen jeden ministr. Holt makáme,“ napsal na Facebook první místopředseda hnutí STAN Vít Rakušan.

„Mně to nepřijde už normální,“ prohlásil šéf pirátských poslanců Jakub Michálek s tím, že jeho interpelace na Andreje Babiše (ANO) o elektronickém spisu leží ve Sněmovně už od října a premiér od té doby na písemné interpelace nedorazil.

Předseda ODS Petr Fiala čtvrteční absenci označil za aroganci moci a pohrdání parlamentem. „To je nová politická kultura vládní většiny. Ministři nechodí na písemné interpelace. Dnes nejprve nebyl z vlády přítomen nikdo, jednání PS se muselo přerušit, pak přišel jediný ministr kultury, ale ne ti, kteří měli na interpelace odpovídat,” podotkl.

„Nic nového pod sluncem,“ konstatoval předseda klubu KSČM Pavel Kováčik s tím, že na interpelace ministři nechodili ani v minulých volebních obdobích, ani když byla u vlády ODS.

Gazdík i Stanjura chtějí změnu

Změnu interpelací bude chtít šéf hnutí STAN Petr Gazdík i předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. „Na příštím grémiu Sněmovny navrhnu, abychom vyřadili ze zákona písemné interpelace. Hnutí ANO si z nás dělá legraci. Není ochotno odpovídat na písemné dotazy poslanců, nechodí sem,” zlobil se Stanjura.

Gazdík Novinkám řekl, že se bude snažit o to, aby se průběh interpelací změnil. „Budeme iniciovat dohodu napříč stranami na změnu interpelací. Jejich podoba je naprosto nedůstojná, zbytečně zabíjí čas, ministři ani poslanci se jich neúčastní,“ uvedl Gazdík.

Podle něj by měly být interpelace kratší a efektivnější. „Z mého pohledu by se písemné interpelace měly zrušit, písemně by ministr odpovídal jen v případě nepřítomnosti a potom by musel stejně odpovědět ústně, aby se tomu nevyhnul,“ nastínil Gazdík.

O změnu se snažil už v minulém volebním období ještě jako místopředseda Sněmovny. Říkal, že ministři by se měli interpelací účastnit povinně vyjma toho, kdy jsou na akcích, na kterých jsou nezastupitelní. Také by mělo být snahou jednotlivých klubů, aby se poslanci dostavovali. Ke změně ale nedošlo.

Podle jednacího řádu dolní komory se poslanci mohou obracet s dotazy na členy vlády buď písemně, nebo prostřednictvím ústních interpelací. Na interpelace jsou vyhrazeny čtvrtky. Odpovědi na písemné interpelace se projednávají od 9 do 11 hodin, odpovědi na ústní interpelace na předsedu a členy vlády od 14:30 do 18 hodin.

Anketa

Vadí vám, že členové vlády ignorují interpelace v Poslanecké sněmovně?
Ano
84,1 %
Ne
15,9 %
Celkem hlasovalo 4765 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám