Hlavní obsah

Do Senátu míří neobvyklé množství "bílých plášťů"

Právo, Jiří Ovčáček

Senát může po podzimních volbách připomínat skvěle personálně vybavenou nemocnici. Mezi kandidáty stran je totiž neobvyklé množství lékařů. Nechybí ředitel nemocnice, primáři různých oddělení, chirurg či lékař záchranné služby.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf Senátu Přemysl Sobotka

Článek

Už v současné době zasedá v lavicích Valdštejnského paláce 13 nositelů titulu MUDr. z celkem 81 zákonodárců a mimo jiné další dva jsou zvěrolékaři. I současný šéf Senátu Přemysl Sobotka (ODS), který křeslo v horní komoře obhajuje, je původní profesí lékař-rentgenolog.

Naopak například zkratku JUDr. mají před svým jménem jen tři senátoři. Přitom horní komora parlamentu má mimo jiné sloužit k opravování legislativních chyb poslanců.

Sobotka lékaře obhajuje už vzhledem k tomu, že se setkávají ve své praxi se zrozením nového života i se smrtí. Míní, že k politickým třenicím přistupují věcněji.

„Někdy máme racionálnější pohled na žabomyší války,“ poznamenal pro Právo. Někteří politologové zase tvrdí, že lékaři mají větší šanci ve volbách, protože mnozí voliči přirozeně více věří nositelům titulu MUDr.

Nejvíc lékařů nabízí TOP 09

Výčet všech kandidátů-lékařů je rozsáhlý. Celá řada z nich zabojuje o třetinu Senátu, která se letos obměňuje, za TOP 09. V Mostě primář chirurgického oddělení Saša Štembera, v Olomouci primář chirurgického oddělení Jiří Klein. V Bruntále pak ředitel nemocnice Marián Olejník, který se utká například s moravskoslezským hejtmanem Jaroslavem Palasem za ČSSD. V Novém Jičíně vyslala TOP 09 do boje primáře dětského oddělení Miroslava Kobsu, v Kroměříži zase primářku ARO Lenku Mergenthalovou.

Zajímavý „lékařský“ souboj proběhne třeba v Liberci. Primář oddělení cévní a rekonstrukční chirurgie Jan Marušiak (TOP 09) bude soupeřit právě se Sobotkou. Aby lékařů nebylo málo, přidá se za Věci veřejné bývalý vysoký funkcionář občanských demokratů Zdeněk Kubr, jenž v roce 1994 ještě ve funkci ředitele liberecké nemocnice nedbal zákazu předjíždění a zapříčinil dopravní nehodu, při níž zemřel člověk. Vedení VV tato skutečnost nevadí, svůj čin si prý dostatečně odpykal. Soud ho za nehodu poslal na deset měsíců za mříže, svědci při líčení tvrdili, že byl opilý, což se však neprokázalo.

Kubra se v pátek zastal další kandidát VV na senátora, exministr Josef Zieleniec, který jde do souboje v Praze 11. „Na rozdíl od jiných politiků se z toho nesnažil vykroutit a myslím, že to, že si tento trest odpykal, je dostatečné za to, co udělal,“ řekl Zieleniec.

Nejznámější lékaři v politice
Miroslav Macek, stomatolog, byl mj. místopředsedou federální vlády a ODS.
David Rath, internista, kromě toho, že vedl lékařské odbory a komoru, působil nejdřív v ODS, pak přešel ke straně Svobodní demokraté-Liberální strana národně sociální a následně do ČSSD, vedl ministerstvo a nyní je středočeským hejtmanem.
Přemysl Sobotka, rentgenolog, předseda Senátu za ODS.
Pavel Bém, psychiatr a specialista na drogové závislosti, dnes pražský primátor za ODS.
Ivan Langer, vystudoval medicínu a následně práva, ovšem hned poté přešel do politiky, byl mj. místopředsedou Sněmovny a ODS či ministrem vnitra.

Chirurg jde do souboje se ženami

Kandidáta TOP 09 pro volební obvod Kutná Hora Zdeňka Nováčka, který je chirurgem a lékařem záchranné služby, pak čeká klání s řadou žen. Senátorské křeslo se v regionu pokusí získat bývalá místopředsedkyně Sněmovny Lucie Talmanová (ODS), volební manažerka Suverenity Jana Volfová a šéfka Demokratické strany zelených Olga Zubová. Do hry za lidovce vstoupí s největší pravděpodobností i jejich předsedkyně Michaela Šojdrová.

V Jihlavě za TOP 09 zabojuje ředitelka místní psychiatrické léčebny Zdeňka Drlíková a ve volebním obvodě Brno-město ředitel Masarykova onkologického ústavu Jiří Vorlíček.

Právě Vorlíček dal koncem ledna letošního roku výpověď z ústavu onkologovi Janu Žaloudíkovi.

Ten také kandiduje do Senátu, o přímý souboj však nepůjde. Žaloudík kandiduje za ČSSD v sousedním obvodě Brno-venkov. Zde se utká s dalšími dvěma lékaři. Za ODS obhajuje křeslo exministr zdravotnictví Tomáš Julínek, barvy KSČM pak hájí chirurg a onkolog Vojtěch Adam. „Neberu to jako lékařský trojboj. Nejde o medicínské, ale politické zápolení,“ řekl Julínek Právu.

Politici-lékaři si v minulosti často nebrali servítky. Díky internetu se stala dokonce celosvětově známou facka, kterou v roce 2006 uštědřil někdejší místopředseda ODS Miroslav Macek na sněmu stomatologů tehdejšímu ministrovi zdravotnictví Davidovi Rathovi. Ten o Mackovi předtím prohlásil, že se oženil pro peníze.

Macek si také vyměňoval „komplimenty“ s někdejším prezidentem Václavem Havlem. V roce 1998 Havel prohlásil, že si „na rozdíl od pana stomatologa Macka“ myslí, že jeho postup při sestavování vlády je správný. Macek mu to oplatil: „Takové věty samozřejmě od kulisáka Havla očekávám.“

Také Bobošíková se utká s lékařkou

Lékaři se letos pokusí probojovat do horní komory i v hlavním městě. V Praze 6 kandiduje za véčkaře Martin Jan Stránský, o němž se dokonce spekulovalo jako o možném ministrovi zdravotnictví. Proti němu nastoupí mimo jiné exministr zahraničí Jan Kohout (ČSSD), senátor Bedřich Moldan (TOP 09) či exposlanec Petr Bratský (ODS).

V Praze 10 pak za zelené do Senátu aspiruje lékařka Eva Stříteská. I zde se odehraje pozoruhodný souboj. Křeslo v Senátu se tu totiž pokusí získat volební jednička Suverenity, vystudovaná ekonomka a později televizní moderátorka a europoslankyně Jana Bobošíková. Za Suverenitu kandiduje rovněž lékařka, a to Věra Procházková v Karlových Varech.

Pozadu nezůstává ani Plzeň. Strana zelených zde vyslala chirurga Richarda Sequense.

Pokud zasedne na podzim v senátorských lavicích větší množství lékařů, nabízí se vytvoření jakéhosi neformální klubu napříč politickým spektrem. Politici-lékaři jsou k tomu ale skeptičtí. „Spíše bychom mohli udělat polikliniku,“ řekl dotaz Práva s nadsázkou Sobotka.

Podle Julínka není lékařský klub v horní komoře dobrý nápad. Kvůli možné řevnivosti mezi zástupci bílých plášťů. „Možná by to způsobilo, že by se to obrátilo v profesní třenice,“ míní Julínek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám