Hlavní obsah

Do prodeje se dostalo 300 kg salátů s bakterií listerie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nebezpečnou bakterii listerie objevila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v několika salátech, které se dostaly do prodeje. Jedná se o rybí salát od firmy Gurmán klub a vajíčkový s pařížským salátem firmy Svopex food Paskov. V obou společnostech SZPI již zastavila výrobu.

Článek

"Firmy vyrobily dohromady více než tři sta kilo salátů. Část z nich se už prodalo. Zbytek je z prodeje stažen," varuje mluvčí SZPI Ivo Klemeš.

Do obchodní sítě pražské společnosti Alimpex food se dostalo 227 kilogramů rybího salátu s šarží do 22. července od firmy Gurmán klub Kamenné Žehrovice. Její provoz je nyní kvůli testům na dva až tři dny uzavřen.

Na severu Moravy bylo odhaleno 30 kilogramů vajíčkového salátu se stejnou šarží a 60 kilogramů pařížského salátu se spotřebou do 21. července. Oba zmíněné pokrmy vyrobila Svopex food Paskov.

Výrobce: těžce nás to poškodí

Majitel společnosti Gurmán klub Jiří Tomášek řekl, že veškerá produkce, které se týkal výskyt listerie, byla prodána. "Výroba rybí pomazánky je specifická věc, protože ji nevyrábíme z našich surovin, ale dodaných komponentů, například rybích konzerv. Proto celou záležitost řešíme i s našimi dodavateli," uvedl.

"Těžce nás to poškodí, přitom kontrolní vzorky provedené v akreditované laboratoři výskyt listérie z největší provděpodobností dle vyjádření laboratoře nepotvrdí," vyjádřil se pro Novinky Petr Beier, majitel paskovské firmy, která zaměstnává 50 lidí.

Alimpex food je podle provozního ředitele Radka Málka velkoobchodní a distribuční společností, která výrobek pouze distribuovala od producenta k dalším zákazníkům.

Listeria může i zabít

Bakterie Listeria monocytogenes je nebezpečná zejména pro starší lidi se sníženou imunitou, u těhotných žen může dokonce ohrozit vývoj plodu a v mimořádných případech může způsobit i smrt.

V loňském roce bylo v ČR zaznaménáno několik případů onemocnění. V prosinci zemřel na listeriózu jeden člověk. Celkem bylo v roce 2006 hlášeno 8 případů úmrtí a 62 případů onemocnění listeriózou.

LISTERIÓZA

Co je listerióza

Onemocnění, které způsobuje požití potravy kontaminované bakterií Listeria monocytogenes.

Koho postihuje?

Především těhotné ženy, novorozence a dospělé osoby s oslabeným imunitním systémem.

Příznaky

Horečka, bolest ve svalech, žaludeční nevolnost, zvracení nebo průjem.

Jak se bakterie dostane do jídla?

Zelenina se může kontaminovat z půdy, kde Listeria monocytogenes žije. Zvířata mohou být nositeli bakterie, aniž by se u nich projevily známky nemoci, a mohou kontaminovat potraviny živočišného původu jako je maso a mléčné výrobky. Bakterie přežívá také v nejrůznějších syrových potravinách, jako jsou různé druhy nevařeného masa a zeleniny.

Reklama

Související články

Ministerstvo zakázalo prodej dvou druhů salátů

Ministerstvo zdravotnictví zakázalo prodej dvou druhů salátů, které mohou ohrozit zdraví spotřebitelů. Opatření se týká hermelínového salátu od pražské firmy...

TÉMA: listerióza v ČR

Čeští konzumenti mají o důvod víc k obavám z některých potravinářských výrobků. Od poloviny prosince, kdy ministerstvo zdravotnictví zakázalo prodej dvou druhů...

Výběr článků

Načítám