Hlavní obsah

Do Prahy přijíždějí mladí Dánové, zatím jich dorazilo 1800

Praha
Aktualizováno

Do hlavního města začali v neděli dopoledne přijíždět dánští turisté. Dopravují je sem cestovní kanceláře. Podle sdělení pražské policie takto do konce příštího týdne přijede 6000 mladých lidí, další 2000 dorazí po vlastní ose. V neděli jich dorazilo asi 1800. Město se na jejich přítomnost po loňských událostech pořádně připravuje. Do ČR přijedou i dánští policisté.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Policisté při kontrole mladistvých (ilustrační foto)

Článek

Dánští studenti, kteří do Prahy míří strávit své jarní prázdniny, budou mít na rukou pásky, podle nichž půjde poznat, zda mohou pít alkohol. Případné výtržníky rovnou od českých kolegů převezmou dánští policisté, kteří s nimi naloží dle dánských zákonů. V sobotu to oznámil mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. Loni mladí turisté způsobili v metropoli řadu výtržností.

"Nezaznamenali jsme žádný vážnější incident," řekl v sedm hodin večer mluvčí policie Tomáš Hulan. Později večer mají policisté v plánu vyrazit na kontrolu barů a restaurací, které mají seveřané zamluvené. Studenti jsou ubytovaní v minimálně třech hotelech.

Do Prahy loni Dány přilákaly slevy cestovek a levné pivo. Česká policie pak zaznamenala řadu incidentů, při nichž opilí mladí Dánové demolovali hotely a rvali se.

Rvačka cizinců před barem na ulici V KolkovněVideo: Policie ČR

Podle ambasády asi 30 Dánů skončilo v nemocnici a šest bylo zadrženo kvůli násilí proti dalším Dánům či policistům. Tomu by měly letos předejít například barevné pásky určující věk studentů. "Aby personál restaurace a baru věděl, kterému z turistů je už 18 let, a podle toho jim prodal, nebo neprodal alkohol," doplnil Hulan.

Při sundání hrozí pásky postih

Zda si studenti pásky na rukou nechají, je jen na nich. Pokud si však student mladší 18 let pásku sundá, aby oklamal obsluhu baru, vystaví se tím podle policie postihu.

Foto: Novinky

Mladí Dánové shromážděný před autobusy, které je odvezou domů.

Dánové mají zamluveno více než deset restaurací, barů a klubů zejména v centru Prahy. Jsou mezi nimi například Karlovy lázně nebo Duplex. Mladí turisté se chtějí veselit také ve vodním centru v Čestlicích. "Budeme provádět preventivní akce v určitých podnicích," dodal Hulan.

O výtržníky se postará dánská policie

Pokud studenti budou zlobit, v rámci mezinárodní dohody si je převezmou severští policisté. Jsou mezi nimi například odborníci na komunikaci s davem. Dánští policisté podle něj letos českým kolegům vyhověli například v tom, že přijeli ve svých uniformách a budou se účastnit řešení problémů.

Dánští policisté podle Hulana přijeli do Česka uplatňovat své právo. "Pokud dánští turisté něco provedou, prioritně je převezeme na konkrétní místo, kde budou k dispozici dánští policisté, a oni již provedou opatření v souladu s jejich zákonem," dodal Hulan.

Dánové řádili v centru Prahy Video: Jiří Forman, Novinky

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám