Hlavní obsah

Do Prahy dorazil ruský prezident Medvěděv, povečeřel s Klausem v klášteře

– Praha • Aktualizováno

Na oficiální dvoudenní návštěvu České republiky ve středu večer přicestoval ruský prezident Dmitrij Medvěděv. Zatímco speciál s hlavou státu přistál na pražském ruzyňském letišti až po 19. hodině, jeho manželka Světlana přiletěla již kolem 17. hodiny. Medvěděv bude s českými představiteli jednat zejména o ekonomické spolupráci obou zemí. Jedním z témat bude i dostavba temelínské jaderné elektrárny.

Prezident Klaus přivítal ruský protějšek ve Strahovském klášteřeVideo: Novinky

 
Článek

Medvěděva přivítali na letišti ruský velvyslanec v ČR Sergej Borisovič Kiselev a šéf hradního protokolu Jindřich Forejt. Čeští politici absentovali.

Medvěděv po příletu zamířil do hotelu Four Seasons, kde je ubytován. Vyzvedl tam manželku a společně odjeli do Strahovského kláštera, kde se koná slavnostní večeře, kterou pořádá český prezident Václav Klaus s manželkou Livií. Medvěděv s chotí dorazil ke klášteru krátce po 20. hodině.

Foto: Petr Horník, Právo

Ruský prezident se usmívá do kamer.

Manželka přiletěla dříve

V rámci dvoudenního pobytu bude Medvěděv jednat především o ekonomické spolupráci. Podepsány by měly být smlouvy o výstavbě železnice v Rusku či o opravách ruských vrtulníků v ČR. Rusko se zajímá i o dostavbu jaderné elektrárny Temelín.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ruská návštěva obdivuje vnitřek Strahovského kláštěra, kde se podávala večeře.

Medvěděvová přiletěla dříve proto, že necestovala z Moskvy ale z Madridu, kde se v minulých dnech zúčastnila otevření ruského střediska vědy a kultury.

Foto: ČTK

Ruský prezidentský pár bude ubytován v hotelu Four Seasons na pražském Alšově nábřeží a na jeho pobyt bude po celou dobu návštěvy dohlížet několik stovek policistů. Do čtvrtečního odpoledne je uzavřen Pražský hrad a omezení dopravy lze v souvislosti s návštěvou očekávat i na dalších místech metropole.

Foto: Petr Horník, Právo

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv vystupuje po přistání v Praze z letadla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám