Hlavní obsah

Do osudu Koženého vstoupí bahamský ministr zahraničí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NASSAU

V kauze zadržovaného českého podnikatele Viktora Koženého v bahamském Nassau vstoupí nyní do hry místní ministerstvo zahraničí. Napsal to v sobotu největší bahamský deník The Tribune. Reagoval tím na fakt, že při pátečním přelíčení s Koženým soudkyně Carolita Bethelová došla k závěru, že propustit zadrženého na kauci není v její pravomoci.

Článek

Ministerstvo zahraničí má proto nyní podle soudkyně zdůvodnit, proč má být Kožený do USA vydán. Pokud ministerské zdůvodnění nepřijde do dvou měsíců od zadržení Koženého, tedy do do 5. prosince, bude podnikatel podle soudkyně propuštěn z vazby.

Koženého právník Philip Davis se chce nicméně podle The Tribune proti pátečnímu verdiktu soudu, který podnikatele nechal dál ve vazbě, co nejdříve odvolat. Prohlásil, že Kožený se bude případnému vydání do USA bránit, což očekávané extradikční řízení může značně prodloužit.

Jednou týdně z vězení k soudu

Místní média se ale zmiňují o možnosti, že pokud ministerstvo zahraničí odůvodněnost vydání Koženého na základě amerických podkladů nedoloží, nemusí extradiční řízení vůbec začít, a to i přesto, že už bylo ohlášeno na 1. prosince. Dokud nebude rozhodnuto dále, bude Kožený jednou týdně předváděn z věznice Fox Hill, patřící k nejhorším v Karibiku, k soudu v Nassau.

Při pátečním jednání o propuštění na kauci se soudkyně Bethelová zaměřila především na to, zda by se Kožený v případě vydání do USA rozhodnutí podvolil, či nikoli. "Jeho pasy mě vzaly na cestu kolem světa," řekla při zdůvodňování svého verdiktu o prodloužení vazby k osmi předloženým cestovním pasům vydaným třemi zeměmi včetně ČR. Kožený ovšem proti pokračující vazbě namítá, že pokud by chtěl z Baham uprchnout, mohl to udělat už před dvěma lety, kdy se jeho případ dostal poprvé před americký soud. Znovu zdůraznil, že se cítí nevinen.

Bethelová se ovšem pozastavila nad tím, že zadržený, ačkoli žije na Bahamách 12 let, na ostrovech nic nevlastní, protože jeho majetek je tam zapsán na Koženého matku. Soudkyně přesto uvedla, že pokud by měla právní oporu k propuštění a pokud by obhajoba prokázala Koženého pevné vazby k Bahamám, o kauci by uvažovala. Podnikatelovu žádost o milost a příslib spolupráce s úřady ale zatím nevyslyšela.

Reklama

Související články

Kožený zůstává na Bahamách ve vazbě

Soud v bahamském městě Nassau zamítl žádost na propuštění finančníka Viktora Koženého z vazby na kauci. Tamní úřady ho zadržely, když USA poslaly na Bahamy...

Výběr článků

Načítám