Hlavní obsah

Do konce července požádaly církve o vrácení 11 272 pozemků

Státní pozemkový úřad (SPÚ) ke čtvrtku eviduje žádosti o vydání celkem 11 272 pozemků v rámci církevních restitucí, za týden jich tak přibylo zhruba 800. Z aktuálního seznamu na webu úřadu vyplývá, že o vrácení majetku v uplynulém týdnu požádaly olomoucká Metropolitní kapitula u svatého Václava, Kongregace sester Těšitelek Božského Srdce Ježíšova, olomoucké arcibiskupství, břevnovští benediktini, strahovští premonstráti a křižovníci.

Foto: Václav Lang, Novinky

Článek

Například od benediktinů z celého Česka dosud putovalo na pozemkový úřad přes tisíc žádostí. Jedny z jejich posledních výzev se týkaly necelé stovky pozemků v katastru obce Hrdly na Litoměřicku.

Olomoucké arcibiskupství v uplynulém týdnu požádalo mimo jiné o vydání dvou desítek pozemků u Modré u Velehradu na Uherskohradišťsku a olomoucká Metropolitní kapitula o devět pozemků u Dubu nad Moravou na Olomoucku.

Pozemkový úřad informace z výzev o vydání církevního majetku od konce července nově zveřejňuje v týdenním intervalu. Podle úřadu zveřejněné údaje odpovídají historickému uvedení pozemků v žádostech, budou proto ještě ověřovány a porovnávány se současnou dokumentací. V další fázi chce úřad podle ředitele Petra Šťovíčka zveřejňovat údaje o skutečně uzavřených dohodách o vydání nemovitostí.

První pozemky vydány v červnu

První tři pozemky církvím vydal Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových v červnu. Jako první to byl pozemek na Příbramsku řádu křižovníků s červenou hvězdou, poté získala další dva pozemky na Mostecku Náboženská matice.

Co si církev nárokuje

Interaktivní mapa ukazuje, jakou výměru pozemků si církev v jednotlivých katastrech nárokuje.

Naleznete ji na www.cirkevrestituce.cz

Církve by od státu mohly dostat majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Za nemovitosti, které se podle zákona nevydávají, mají církve získat finanční náhradu 59 miliard korun během 30 let. Ze 17 náboženských společností se finanční náhrady vzdala jen Bratrská jednota baptistů.

Reklama

Související témata:

Související články

Církve dostaly v restitucích první pozemky

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových vydal v červnu církvím první pozemky, o něž požádaly na základě církevních restitucí. Ve čtvrtek o tom...

Výběr článků

Načítám