Hlavní obsah

Do ČR dorazil ruský mráz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mrazy, na které jsou zvyklí v Rusku, dorazily do Střední Evropy. V neděli v noci by mohlo být na některých místech až mínus 25 stupňů a v nejbližších dnech to nebude o moc lepší. Odborníci varují před pobytem venku, nebezpečí hrozí hlavně starým lidem a dětem.

Článek

Např. na Vysočině už teplota klesla k mínus 15 stupňům. Všechny silnice jsou podle cestářů s opatrností sjízdné. Dálnice D1 od Jihlavy po Žďársko je vymrzlá a suchá. Od Humpolce k Jihlavě je po chemickém ošetření mokrá a mohla by namrzat. Na většině území kraje je skoro zataženo, na Pelhřimovsku sněží. Po sobotní oblevě se na střechách domů objevily nebezpečné rampouchy a kusy ledu. Pod těžkou vrstvou se přes víkend zřítily dvě střechy.

Mrazivé počasí nepřálo lyžařům v Jeseníkách. Na sjezdovkách je od 110 do 170 centimetrů sněhu, na Červenohorském sedle však teploměr i během dne ukazoval 15 stupňů pod nulou. Lyžaři tak svých sportovních aktivit záhy zanechali, návštěvnost na horách byla dle horské služby průměrná.

"Dnes byl velký mráz. Lyžaři byli za dvě hodiny promrzlí a raději se vraceli do hotelů nebo odjeli domů," řekl Jaroslav Sembdner z jesenické horské služby. Kvalita sněhu je přitom podle něj dobrá, jde o přimrzlý prachový sníh. Běžkaři mohli vyrazit na hlavní magistrálu, trati na hřebenech však byly kvůli sobotnímu sněžení a větru zaváté. V Beskydech byly naměřeny ještě nižší teploty - až mínus 23 stupňů. 

Naopak lyžařům v Libereckém kraji mráz tolik nevadil. Přestože se teploty pohybovaly kolem deseti stupňů pod nulou, u lanovek a vleků se tvořily až patnáctiminutové fronty. Nápor lyžařů se obešel bez většího počtu úrazů. Podrobné sněhové zpravodajství naleznete zde.

V Krkonoších mínus 17

Vynikající podmínky nabízelo lyžařům krkonošské středisko v Harrachově na Semilsku. "V sobotu napadlo přes 30 centimetrů sněhu, který jsme ještě večer důkladně upravili a přes noc pevně umrzl," řekl vedoucí lanovky v tamním sportovním areálu Milan Goč. Podobně rušno bylo i v dalším oblíbeném krkonošském středisku v Rokytnici nad Jizerou, kde ráno naměřili dokonce minus 17 stupňů pod bodem mrazu.

V Krušných horách praskaly mrazem stromy a odřízly přes noc od elektřiny obec Bublava. Vedení opravili v neděli dopoledne.     

Podle předpovědí potrvá mrazivé počasí ještě několik dní a na některých místech budou teploty patrně dál klesat. Mnohé oblasti se potýkají s dopravními problémy a s přerušením dodávek elektřiny. Mrazy, které před týdnem začaly trápit celé Rusko, nepolevují a šíří se na západ, vyvolávají chaos na Ukrajině, v Bělorusku, pobaltských republikách i ve Skandinávii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám