Hlavní obsah

Do Česka se vrací mráz a sníh

Novinky, val
Praha

Po minulém týdnu, kdy panovaly jarní teploty a slunečná obloha, se do České republiky vracejí mrazy. Celý týden bude převážně oblačno až zataženo, místy se sněhovými přeháňkami. Teploty budou postupně klesat, o víkendu mohou spadnout až pod -10 stupňů Celsia. Novinkám to řekla Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Na jaro si počkáme, do konce března Česko budou trápit mrazyVideo: Novinky

 
Článek

Vlivem frontálního rozhraní, které odděluje studený vzduch ze severu Evropy od teplejšího jihoevropského vzduchu, se bude celý týden postupně ochlazovat. Studený vzduch bude proudit zejména od severu a severozápadu. Výjimkou nebudou sněhové srážky, které se objeví i v nížinách.

V pondělí bude stejně jako v následujících dnech zataženo až oblačno. V odpoledních hodinách se budou na většině území vyskytovat sněhové přeháňky, v nížinách to budou srážky smíšené, na jižní Moravě dešťové. Odpolední maxima se budou pohybovat mezi 5 až 9 stupni Celsia, pouze v severních oblastech to bude 0 až 4 stupně.

Výrazně se ochladí v úterý. Ranní teploty klesnou na -1 až -5 stupňů, v odpoledních maximech naměříme -1 až 3 stupně. Na většině území se budou vyskytovat sněhové přeháňky.

Četnější sněžení bude převládat ve středu a ve čtvrtek, a to na většině území. Ranní minima se budou po oba dva dny pohybovat v rozmezí od -7 do -3 stupňů, odpoledne vystoupí teploty na -1 až 3 stupně.

O víkendu polojasno

Přechodně méně oblačnosti bude v pátek a v sobotu, kdy bude oblačno místy přecházet na polojasno. Rovněž sněhové srážky budou pouze ojedinělé. Mrazivé teploty ale vydrží. Sobotní ranní minima se budou pohybovat od -6 do -10 stupňů, v mrazových kotlinách mohou klesnout až na -15 stupňů. Odpoledne naměříme v maximech -2 až 2 stupně.

V neděli bude počasí podobné jako v sobotu, podle Honsové by se ale mělo postupně začít oteplovat.

Jak dále meteoroložka upozornila, současné ochlazení není v dlouhodobém horizontu ničím neobvyklým. Například 11. března 2006 napadlo v Praze nejvíce sněhu za celou zimu, 15 centimetrů. Naopak v letech 2001 až 2002 vystoupaly teploty v těchto dnech až na 16 stupňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám