Hlavní obsah

Do Česka se mohou dostat extrémisté ze zahraničí, varoval Sobotka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Premiér Bohuslav Sobotka upozornil v neděli v České televizi v Otázkách Václava Moravce, že situace v naší vlasti je odlišná, než v okolních evropských zemích. Muslimská komunita u nás není radikalizovaná, ale je tu hrozba, že se mohou do ČR dostat teroristé ze sousedních zemí. Rozpočet BIS by se proto v příštích letech měl zvýšit o desítky, maximálně stovky miliónů korun, řekl premiér Sobotka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka v České televizi

Článek

Sobota řekl: „Tak jak jsme stabilizovali rozpočet a jak jsme stabilizovali policii, tak jsou na řadě bezpečností služby, a to nejen BIS.“ Rozpočet by měl narůst maximálně o stovky miliónů korun. Nyní činí asi 1,2 miliardy korun. "Bude se jednat o desítky miliónů korun, ve víceletém horizontu pak stovky miliónů korun. Nebudou to miliardy," uvedl premiér ke spekulacím, že to může být další miliarda.

„My tu máme malou muslimskou komunitu, tato muslimská komunita zatím není radikalizovaná,“ řekl premiér. „To, co je velké riziko, je počet lidí z Evropy, kteří mají evropský pas a bojují v řadách Islámského státu. Těchto lidí jsou v Německu a ve Francii stovky. Vedle nás máme Německo, Rakousko, nedaleko je Belgie, Nizozemsko, Francie.“ Z těchto zemí odešli bojovat do Sýrie stovky radikálů a jsou zmiňované v souvislosti s dvacítku spících buněk, ve kterých mohou být až dvě stovky teroristů.

BIS je aktivní při sledování teroristických hrozeb, kterým čelíme v posledních týdnech.
premiér Bohuslav Sobotka

Sobotka vyjádřil spokojenost s činností Bezpečnostní informační služby i dalšími rozvědnými a kontrarozvědnými agenturami. „Posuzuju tu práci za rok, kdy jsem ve funkci, a nemám k ní výhrady... Pokud je hodnotím za poslední rok, tak dostáváme informace, se kterými lze pracovat, BIS je aktivní při sledování teroristických hrozeb, kterým čelíme v posledních týdnech.“

Sobotka ale zdůraznil, že teroristickým hrozbám se BIS nevěnuje až po masakru v redakci Charlie Hebdo: „Před půlrokem vláda dala zadání pro BIS a další služby věnovat se možným dopadům islámského radikalismu v České republice.“

Zákony proti extrémistům

Sobotka zmínil, že se připraví i zákony, které by měly usnadnit boj s islámskými teroristy, hlavně by se mělo trestat to, když někdo odjede do určitých zemí a tam prodělá výcvik u extrémistů, nebo se podílí na teroristických aktivitách.

Vyjádřil se i k přijímání uprchlíků. Aktivisté vládu opakovaně kritizují, že jich přijímáme málo, po posledních útocích ale mnohým připadá, že je jich příliš moc.

Sobotka uvedl, že ČR přijímá uprchlíky: „My jsme země, která je otevřena lidem, kteří jsou ohrožení na životě. V letech 2008, 2009 jsme přijali sto uprchlíků z Barmy.“

Premiér ale dodal: „Musíme mít moderovanou imigrační politiku, která odpovídá možnostem ČR. Měli bychom se snažit přijímat imigranty se zemí, které jsou nám jazykově a národnostně blízké. Máme tady velkou ukrajinskou a ruskou nebo vietnamskou menšinu, a nám se daří tyto menšiny integrovat.“

Podle něj je nutné imigranty přijímat kvůli stárnoucí populaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám